Románia húzza az uniós gazdasági növekedést

Az idei harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az Európai Unióban (EU) negyedéves alapon számolva - tájékoztatott pénteken az Eurostat.

Az EU-s tagállamok közül Romániában nőtt legjobban a gazdaság, 1,8 százalékkal. Második helyen volt Lengyelország 0,9 százalékos GDP-növekedéssel, harmadik helyen Görögország, Szlovénia és Nagy-Britannia, mind 0,7 százalékkal. A GDP három országban csökkent. A gazdaság teljesítménye Cipruson esett vissza a legjobban, 0,4 százalékkal. Ausztriában 0,3 százalékos, Olaszországban 0,1 százalékos csökkenés volt.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2014. július-szeptemberében Magyarországban 0,5 százalékkal nőtt a GDP, előtte a második negyedévben 0,8 százalékos növekedés volt. Éves bázisú alapon, 2014 harmadik negyedévét 2013 harmadik negyedévével összehasonlítva az EU-ban 1,3 százalékos, az eurózónában 0,8 százalékos, Magyarországban 3,1 százalékos növekedés volt.

Az EU-ban a lakossági fogyasztás 0,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a bruttó beruházások 0,5 százalékkal nőttek. Az export 0,6 százalékkal emelkedett, az import 1,1 százalékkal. Az Eurostat második, pontosított becslése szerint az eurózónában 0,2 százalékos gazdasági növekedés volt a harmadik negyedévben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?