A román háztartások több mint felében van internet kapcsolat

A román háztartások több mint felében, 54,4 százalékában van internet kapcsolat. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a közelmúltban közzétett adatok szerint e háztartások több mint 70 százaléka városi környezetben található. 

A Bukarest-Ilfov térségben elhelyezkedő háztartások több mint 76 százaléka rendelkezik internettel. A sűrűség alapján összeállított rangsorban a nyugati és az észak-nyugati térségek következnek 61,3 százalékos és 58,3 százalékos aránnyal. A legalacsonyabb gyakoriság a Dél-Muntenia térségben figyelhető meg, ahol az összes háztartás mintegy 46 százalékát szerelték fel. Dél-Nyugat Oltenia mutatója 47,1 százalék, az észak-keleti térségé 47,3 százalék. 

Az internettel rendelkező hazai háztartások döntő többsége (84,7 százalék) asztali számítógéppel kapcsolódik a világhálóra. Minden harmadik háztartás használ laptopot vagy tabletet. Az adatokból az is kiderül, hogy az egyéb eszközök, mint az okos- vagy mobil telefonok használóinak aránya csak 20 százalék.

A kapcsolatok jellegét illetően elmondható, hogy a kábelen továbbított széles sáv aránya az internettel ellátott háztartások több mint 88 százalékában van jelen, a mobilon érkező széles sáv 24,5 százalékban. A hagyományos kapcsolat aránya 9,1 százalék. 

A 16 és 74 év közötti korcsoportba tartozó emberek mintegy 61 százaléka használta már legalább egyszer az internetet, olvasható az INS közleményében. A jelenlegi internethasználók közül 60 százalék napi vagy szinte napi gyakorisággal veszi igénybe ezt az eszközt. 

Kimaradt?