A székely termékekről tanácskoztak Háromszéken

Igény van helyi termékek népszerűsítésére, a hagyományos és kézműves termékeket befogadó üzletekre és szakmai megbeszélésekre, hangzott el a háromszéki helyi termelők találkozóján. Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében a székely termékek árusításáról, az ezzel kapcsolatban felmerülő akadályokról és azok megoldásairól tárgyaltak a jelenlevők.

Tamás Sándor tanácselnök szerint a magyarországi „hungarikumok” mintájára, létre szeretnék hozni a székely „siculicumot”. Céljuk, hogy fellendítsék a hagyományos székely termékek iránti igényt. Többek között ezért indították el a helyi termékek vásárát a Kovászna megyei városokban, de képzéseket is szerveztek.

A sajtkészítő tanfolyamon például százötvenen végeztek, a méztermelők tanfolyama most zajlik, és az elkövetkezőkben a kürtőskalács készítőket is szeretnék támogatni. Jövő év elején nemzetközi kürtőskalácssütő versenyt szerveznek. A háromszéki tanácselnök szerint érdemes lenne a helyi ünnepeket, falunapokat egy-egy legenda vagy helyi jellegzetes étel köré szervezni, mert könnyebben eladhatóak lennének a termékek, és a lakosság is inkább magáénak érezné az eseményt.

Kozma Béla, Orbán Miklós és Könczei Csaba mezőgazdasági szakemberek rávilágítottak arra, hogyan lehet fejleszteni, piacra bocsájtani a hagyományos termékeket, illetve milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy részt vehessenek a nagyobb vásárokon, kiállításokon. Kovászna megyében eddig 13 székely terméket láttak el védjeggyel, köztük van házi csokoládé, méz, mézes pogácsa, kézműves szaloncukor, Badi mustár, hús termékek, mézeskalács és nyalóka, kürtőskalács, Pista bá figura, Székely kalendárium és a Székely Hírmondó. A következő találkozót január végére tervezik.

Kimaradt?