Uniós fizetések: nálunk a legtágabb a bérolló

Egy hazai topmenedzser az átlagbérnek a 20-szorosát is megkeresi, míg Magyarországon csak 15-szörös, Skandináviában pedig 2-3 – szoros a szorzó.

A bérek tekintetében Románia a kullogók közé tartozik EU-s viszonylatban, ugyanis a tagállamok közül csupán Bulgáriában visznek haza kevesebb pénzt az alkalmazottak, mint nálunk. Egy munkavállalói kategóriának azonban garantáltan nincs oka a panaszra, a vállalati vezérigazgatók ugyanis kiemelkedően jók keresnek, ha jövedelmüket az országos átlagkeresettel hasonlítjuk össze, akkor a legtöbb nyugati ország topmenedzsereit is megelőzik.

A Pedersen&Partners piackutató cég adatai szerint idehaza a nagyvállalatok vezetői átlagosan bruttó havi 9.825 eurót keresnek. Ez alig valamivel marad el a magyarországi 10.242 eurós vagy a csehországi 11 ezer eurós átlagtól és lényegesen magasabb, mint a bulgáriai 6.014 euró. Ha a topmenedzserek juttatásait az átlagkeresethez viszonyítjuk, azt látjuk, hogy a hazai vállalati vezetők lényegesen jobban vannak fizetve, mint a környező országokbeli kollégáik. Romániában egy igazgató az országos bruttó átlagbérnek mintegy a 20-szorosát keresi meg, míg Bulgáriában a 15-szörösét, Magyarországon a 13-szorosát, Csehországban pedig csupán a 11-szeresét.

Ugyancsak jól jönnek ki a romániai topmenedzserek a Nyugat-európaiakkal való összehasonlításból. A kontinensen Svájcban keresnek legjobban a vezérigazgatók, átlagosan bruttó 20.233 eurót, ami több mint kétszerese a romániai szintnek. Egy átlagos svájci nettó fizetés ugyanakkor 4.700 euró, vagyis tízszerese a hazainak, ami azt jelenti, hogy a kantonok földjén egy cégvezető juttatása alig valamivel több mint a négyszerese az országos átlagbérnek. Arányaiban hasonlóképpen mértéktartó a menedzserek bérezése Németországban is, ahol a vállalati vezetők havi bruttó jövedelme 18.342 euró, míg az országos átlagkereset ennek valamivel több mint egy ötöde, 3.743 euró.   

Norvégiában a legszűkebb a bérolló

Európán belül Norvégiában a legszűkebb a bérolló. A skandináv olajállamban az országos átlagbér 4.200 euró, a topmenedzserek javadalmazása pedig hozzávetőleg bruttó 8.000 euró, a szorzó tehát kettő körül van. Dániában is hasonló a helyzet, ott a versenyszféra menedzserei háromszor annyit keresnek mint egy átlagos alkalmazott. Ha Romániában hasonló bérezési rendszer volna, mint a skandináv államokban, akkor egy vezérigazgatónak 1.000-1.200 eurós bruttó fizetéssel kellene megelégednie.

A nagyvállalatok menedzsereinek a jövedelme nem csupán a bérből áll, munkájukat a tulajdonosok részvényekkel is honorálják, ami szintén jelentős tétel.

Kapcsolódók

Kimaradt?