Putyin leállította a Déli Áramlat építését

Oroszország nem tudja folytatni a Déli Áramlat megépítését – jelentette ki Vlagyimir Putyin törökországi látogatásán.

Az orosz elnök bejelentése meglepetésnek számít annak fényében, hogy az orosz fél az elmúlt hetekben és hónapokban erőteljesen kiállt a projekt megvalósítása mellett. "Ha Európa nem akarja a Déli Áramlatot véghezvinni, akkor a projektet nem visszük véghez" – nyilatkozta Putyin hírügynökségi jelentések szerint. Az orosz elnök ezzel arra utalt, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó zöld jelzést adni a projektnek, amely Bulgárián át juttatna orosz gázt Európába, megkerülve Ukrajnát.

Konkrétan megemlítette bulgáriai helyzetet. Innen ugyanis nem kapott jóváhagyást a projekt, így nem tudják folytatni az építkezést, vagyis a rendszer Fekete-tengerben történő kiépítését. "Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását" – húzta alá Putyin, majd hozzátette: elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig és ott megállnak. Majd később úgy pontosított, hogy Moszkva kénytelen lesz átgondolni részvételét a projektben.

Magyarország jövőre megkezdte volna a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok - ezt mondta november közepén Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Reuters hírügynökségnek.

Elképzelhető, hogy közrejátszott Putyin döntésében az is, hogy az orosz gazdaságon egyre nő a nyomás a nyugati országok szankciói miatt és a zuhanó olajár következtében.

Igen sokba került volna

Alekszandr Ivannyikov, a Gazprom pénzügyi és gazdasági osztályvezetőjének első helyettese októberben egy szentpétervári nemzetközi gázfórumon azt mondta, hogy a Déli Áramlat összköltsége az eredeti 16 milliárd euróhoz képest 7,5 milliárd euróval többe kerülhet, azaz 23,5 milliárd euróra emelkedhet. Ez 47 százalékos drágulás lett volna. A gázszállítás az új vezetéken így lényegesen többe került volna, mint Ukrajnán át exportálni Európába

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?