Black Friday után Ne Vásárolj! Nap következik

A világ 65 országában civil szervezetek arra kérik az embereket, hogy november utolsó péntekén vagy szombatján tartózkodjanak a bevásárlástól, ezzel foglalva állást a túlfogyasztás ellen. Romániában eddig nem volt Buy Nothing Day, vagy ha volt is, annyira diszkréten, hogy nincs nyoma a világhálón.

Egyes hazai kiskereskedelmi hálózatoknál még tart a Fekete Péntek, de már közeleg a vásárlási láz ellenhatásaként megszületett Ne Vásárolj Semmit! Nap. A Buy Nothing Day ötlete egy vancouveri képzőművész, Ted Dave agyából pattant ki, s első alkalommal Kanadában hirdették meg, 1992-ben.

A túlzott fogyasztás ellen mozgósító akciónak rövidesen az Egyesült Államokban, majd Nagy-Britanniában, Izraelben, Ausztriában, Németországban és Japánban is lettek szószólói és résztvevői. Egyes internetes források szerint tavaly 65 országban tartottak Ne Vásárolj Semmit! Napot. Az időpontja Észak-Amerikában november utolsó pénteke, a világ más tájain pedig inkább a hónap utolsó szombatja. 2000-ben az Egyesült Államokban egy nemzetközi non-profit szervezet televíziós hirdetésekkel szerette volna népszerűsíteni az akciót, ám ezek közlését tévétársaságok a CNN kivételével megtagadták.

Romániában eddig nem volt Buy Nothing Day, vagy ha volt is, annyira diszkréten, hogy nincs nyoma a világhálón. Magyarországon 2011-ben rendezték meg első alkalommal, promoválásában fogyasztásellenes-, anti-globalista- és környzetvédő civil szervezetek vesznek részt. Az anyaországban az amerikai időzítést követik, pénteken szervezik meg. A tudatosvasarlo.hu portál meghatározása szerint a Ne Vásárolj Semmit! Nap a túlfogyasztás ekkeni jelképes tiltakozás. A fogyasztói böjt kizárólag a boltok elkerülésére vonatkozik, jegyet tömegközlekedési eszközre, színházi- vagy mozibelépőt lehet vásárolni, de ebéd rendelése is belefér.

Tüntetések a túlzott fogyasztás ellen

Nyugaton az aktivisták utcai felvonulásokkal és egyéb akciókkal is tiltakoznak a túlpörgetett fogyasztás ellen: bevásárlóközpontokban ollókkal felfegyverkezve várják mindazokat, akik meg szeretnének szabadulni bankkártyájuktól, mások üres bevásárlókocsikkal keringenek az áruházak körül és olyanok is vannak, akik napkeltétől napnyugtáig nem gyújtanak villanyt, nem kapcsolják be a tévét és a számítógépet, nem ülnek autóba és a telefonjukat is kikapcsolva tartják.

Az USA egyes tagállamaiban télikabátcsere-akciót tartanak a Buy Nothing Day keretében, ami abból áll, hogy megadott gyűjtőpontokon az adományozók leadják megunt ruhadarabjukat, amit bárki elvihet. Ellenzői szerint, amit az emberek egy adott nap nem vesznek meg, azt majd bepótolják a következőn, azonban hívei úgy látják, hogy a résztvevők egy kevesebb fogyasztást és ezzel együtt kevesebb pazarlást feltételező életmód mellett kötelezik el magukat.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?