Tíz nagyváros uralja a hazai kiskereskedelmet

Hat évvel ezelőtt még csak 450 áruházuk és boltjuk volt a multiknak Romániában, jelenleg csupán Bukarestben van szinte ennyi. Az erdélyi nagyvárosokban a Profi viszi a prímet. Brassóban 46 áruház működik, 4900 lakosra jut egy.

A gazdasági válság ellenére elképesztő ütemben terjeszkedtek az általános fogyasztói javakat forgalmazó multinacionális áruházláncok az elmúlt években Romániában. Hat év leforgása alatt megháromszorozódott az áruházak száma: 2008-ban még csak 450 volt belőlük, jelenleg pedig 1400. A növekedés tavaly volt a leglátványosabb, múlt évben több mint 250 úgy egység nyílt. A cash&carry- és diszkont áruházak, hipermarketek és szupermarketek fele 10 nagyvárosban összpontosul, melyek a népes lakosság és az átlagosnál nagyobb vásárlóerő miatt vonzóak.

Messze a legtöbb áruház, 408 darab, Bukarestben van. A fővárosban a 2011-es népszámlálás adatai szerint 1,677 millióan élnek, ami azt jelenti, hogy 4.100 lakosra jut egy. Ezzel Bukarest a modern kiskereskedelmi hálózattal legjobban lefedett hazai városnak számít. A második helyen, mindkét szempontból, Brassó áll. A Cenk alatti városban 46 áruház működik, 4900 lakosra jut egy, ami sokat elmond a település életszínvonaláról.

A multinacionális kiskereskedelmi vállalatok jelentős befektetéseket eszközöltek Konstancán, Kolozsváron és Temesváron is, ahol 43, 36, illetve 32 egységet üzemeltetnek. Az áruházak száma alapján Jászvásár (28), Ploieşti (27), Galac (26), Nagyvárad (21) és Craiova (15) tartozik még az első tízbe.

A lefedettség tekintetében Konstanca a harmadik, a kikötővárosban ugyanis 5900 lakosra jut egy áruház, megelőzve Ploieşti-et (7300) és Kolozsvárt (8600). Ebben a tekintetben Craiova messze le van maradva a tízes lista többi tagjától, míg a 6.-7. helyen álló Nagyváradon 8900 lakosra jut egy áruház, addig Olténia központjában 16 ezerre.

Főleg a szupermarketek terjednek

A román piacon 1996-ban  jelentek meg a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok, kezdetben cash&carry áruházak és hipermarketek épültek, míg az utóbbi években főleg a szupermarketek és a diszkont áruházak szaporodtak úgy, mint eső után a gomba.

Jelenleg 12 hálózat van jelen az országban. A legtöbb egységet, 360-at, a Mega Image üzemelteti, ezek közül 275 Bukarestben található. A Profinak országszerte 255, a Lidlnek 181, a Carrefournak pedig 164 áruháza és boltja van. A toplistán található vidéki városokban a Profi szupermarketjeiből van a legtöbb, szám szerint 66, ezek közül Kolozsváron 15, Temesváron 9, Brassóban 7, Nagyváradon pedig 5 üzemel.

A szakértők szerint, mivel a nagyvárosok lassánként telítődnek, az elkövetkező években az áruházláncok elsősorban a közepes- és kisvárosokban, illetve nagyobb községekben fognak terjeszkedni.    

 

Kimaradt?