A jövő évi állami költségvetést januárban véglegesítik

A jövő évi állami költségvetést januárban véglegesíti a kormány - jelentette be csütörtökön Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy még munkaváltozata sincs a büdzsének, az első tárgyalásokat december elején kezdik el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel, és a washingtoni pénzintézet küldöttségének januári látogatása után véglegesítik.

Az Európai Bizottság kedden 2 százalékra mérsékelte a hazai gazdaság idei várható növekedését, miután tavasszal 2,5 százalékos gyorsulásra, a nyáron 2,8 százalékos bővülésre számított. A brüsszeli végrehajtó szerv arra figyelmeztette a kormányt, hogy adóemelésre vagy kiadáscsökkentésre szorul, különben a kiadások jelenlegi szintje, valamint több, már elfogadott adócsökkentés mellett az államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékát. Románia 1,4 százalékos hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel.

Az EB becslése szerint az idén az államháztartás hiánya GDP-arányosan 2,1 százalék lesz a Románia által korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest.

Kimaradt?