Rangsorolták a háromszéki egyéni vállalkozókat

Újszerű vállalkozói toplistát készített a Kovászna megyei kereskedelmi és Iparkamara. Az országban elsőként Háromszéken rangsorolták a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyeket (PFA, II vagy Asociaţie Familială).

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke sajtótájékoztatón kifejtette: az egyéni vállalkozók is hozzájárulnak egy megye gazdaságához, még ha üzleti forgalmuk alacsonyabb is, mint a jogi személyeknek. A kereskedelmi kamaráknak törvényes kötelezettségük évente rangsorolni a cégeket és díjazni a legeredményesebbeket.

Idén első alkalommal üzleti forgalom, profit és az alkalmazottak száma alapján rangsorolták a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyeket is, akiket egy katalógusba is foglalnak és december 13-án, Sepsiszentgyörgyön díjátadót szerveznek számukra.

21 millió eurós forgalom

Édler András szerint Kovászna megyében 2115 aktív vállalkozó magánszemélyt tartanak nyilván, ők adtak jelentést a pénzügyhöz tavalyi tevékenységükről. Mint kiderült, ezek összesen 21 millió eurónyi üzleti forgalmat valósítottak meg 2013-ban, ezzel szemben a 4800 háromszéki jogi személy 1 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított le, érzékeltette a különbséget a kereskedelmi kamara elnöke.

A toplista szerint a háromszéki egyéni vállalkozók fele a szolgáltatás területén dolgozik, további 30 százalékuk kereskedelemmel vagy turizmussal foglalkozik, az iparban 6,4 százalék, építkezésben 5,4 százalék, mezőgazdaságban 2,5 százalék míg kutatás-fejlesztés ágazatban 2 százalékuk dolgozik. Az egyéni vállalkozók azon túl, hogy saját maguknak biztosítják a keresetet, még 230 munkahelyet is teremtettek, mutatott rá Édler András, aki szerint a legnagyobb munkaadó vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek 5-10 személyt foglalkoztatnak.

A kamaraelnök úgy véli: az egyéni vállalkozások azért előnyösebbek, mint a jogi személyek, mert egyszerűbb a könyvelésük, illetve a bevétel 16 százalékát kell profitadóként és 5,5 százalékát társadalombiztosításként befizetni, a maradék összeg a tulajdonosé.

Kimaradt?