Melyik befektetési alapra bízzuk a pénzünket?

Öt év leforgása alatt majdnem 70 százalékkal gyarapította a befektetők pénzét a legjobban teljesítő hazai befektetési alap, míg a leggyengébben muzsikáló szinte 40 százalékos veszteséget könyvelhetett el.

A bankbetétek után fizetendő kamatok csökkenése miatt a megtakarítások elhelyezésére egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a  befektetési alapok. Mielőtt kihelyeznénk a pénzünket, érdemes alaposan körülnézni és tájékozódni a piacon, ugyanis a hozamok nagyon széles sávban mozognak, s akár negatív szaldós is lehet a befektetés.

Az Alapkezelők Egyesületének legfrissebb adatai szerint 2009 szeptembere és 2014 szeptembere közötti időszakban a minimum öt éve létező 36 hazai befektetési alap közül csupán 12 tudott a betéti kamatoknál nagyobb hozamot produkálni. Egy öt évvel ezelőtt nyitott lej alapú bankbetét összhozama hozzávetőleg 40 százalék, míg ugyanazon időszakban az infláció 25 százalék volt.

A Carpatica Global ért a befektetésekhez

A legnagyobb, 69,29 százalékos haszonnal a Carpatica Global kamatoztatta a befektetők pénzét. Ez az egyetlen befektetési alap, mely az elmúlt öt évben a bukaresti tőzsdeindex 64 százalékos növekedését meghaladó gyarapodást ért el. A Carpatica Global egy abszolút hozamú alap, melynek befektetési portfóliójában részvények, bankbetétek és különféle kötvények egyaránt vannak.

Az elmúlt években az alapkezelő jó érzékkel változtatta ezek arányát: 2009 szeptemberében a pénznek még csak 2,4 százaléka volt vállalati részvényekbe fektetve, ám 2013-ban már a 33 százaléka, jelenleg pedig a kötvények dominálnak, több mint 50 százalékkal.

Befektetői szemszögből a második legjobb választás az Erste Balanced RON volt, mely 54,35 százalékos, a harmadik pedig az Erste Equity Romania 51,27 százalékos hozammal.

Infláció alatt kamatozó alapok

A legjobban teljesítő alapok között vannak abszolút hozamú-, pénzpiaci-, illetve kötvényalapok és részvényalapok is. Négy alap befektetőinek kevesebb pénzük van jelen pillanatban, mint öt évvel korábban. A legnagyobb, 39,69 százalékos veszteséget a 22,47 millió lejes aktívummal rendelkező Active Dinamic részvényalap szenvedte el.

Nem lehetnek túlságosan boldogok további kilenc alapnak a befektetői sem, ugyanis, bár ezek pozitív hozamokat értek el, csakhogy kisebbet, mint az elmúlt öt év összesített inflációja. A lista utolsó 16 helyezettje között nincs egyetlen egy, kizárólag kötvényekbe fektető alap sem, a leggyengébben teljesítő kötvényalap, a Stabilo is 33,06 százalékos hozammal büszkélkedhet.

Hetven alap működik Romániában

Romániában jelenleg 70 befektetési alap működik, melyek 18,4 milliárd lej értékű befektetést kezelnek. Az Alapkezelők Egyesületének adatai szerint a befektetési alapok aktívumainak értéke 2009 szeptembere óta a hétszeresére nőtt, míg a befektetők száma megduplázódott, immár eléri a 300 ezret.

A legnagyobb hazai befektetési alap az Erste Bond Flexible România Ron, mely 119.937 befektető pénzével gazdálkodik, 6,51 milliárd lej értékben. Ez egy részvényalap, mely 45,08 százalékos hozamot ért el az elmúlt öt évben.   

 

Kimaradt?