Románia nagy sebességű vonatok vásárlását tervezi

„Meg kell újítani a vasúti szállítás megvalósíthatósági tanulmányait, hogy azok megfeleljenek a nagy sebességű vonatoknak, tekintve, hogy tárgyalások folynak egy kínai vállalattal az ilyen típusú vonatok bevezetésére” – állítja Ioan Rus szállítási miniszter.

Október közepén lesz az első komoly szakértői megbeszélés egy kínai vállalattal – mondta a tárcavezető. Beszélt arról is, hogy a nagy sebességű vonatok esetében a megvalósíthatósági tanulmányok különböznek a normális vasútétól. Ezért az elkészült tanulmányainkat meg kell újítani azoknak, akik beszállnának ebbe a projektbe.

Az infrastruktúra ugyanis máshogyan néz ki azon vonatok esetében, amelyek 160 kilométer/órás sebességgel közlekednek, és másképpen a 300 kilométer/órás sebességgel közlekedő vonatok esetében.

„Romániának nincs túl nagy tapasztalata a műszaki projektek elkészítése terén a 300 kilométer/órás sebességgel közlekedő vonatok számára. Az eddigi megbeszéléseken a Bukarest–Iaşi útvonal került szóba, de ha Moldova Köztársaság is elfogadná a feltételeket, akkor el lehetne menni Chişinăuig” – tette hozzá a szállítási miniszter.

 

Kimaradt?