Január elsejétől növekednek a nyugdíjak és a minimálbér

,,A tervezett 4,5 helyett több, vagyis 5 százalékkal nőhetnek január elsejétől a nyugdíjak. Ez annak köszönhető, hogy hatékonyabb lett a társadalmi biztosítások befizetése és mintegy 200 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma is, így megközelítőleg 5,3 millió nyugdíjasra 5,3 millió járulékbefizető jut”– nyilatkozta kedden Horváth Levente, az RMDSZ munkaügyi államtitkára.

A Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium tervei szerint szintén jövő év januárjától 75 lejjel nő a minimálbér is, a mostani 900 lejről 975 lejre emelkedne ez az összeg.

,,A kormány elképzelése szerint jövő év júliusára a minimálbér el kell érje az 1050 lejt, ezért a készülőben lévő új bérezési törvény  is már ezt venné alapul” – fejtette ki Horváth Levente, majd hozzátette: az élelmiszerjegy értéke nem módosul, ugyanakkor a havi bölcsőde-jegy 430 lejről 440 lejre növekedik.

Az RMDSZ államtitkárának beszámolója szerint a kormány az 1500 lej alatti állami fizetéseket is 5 százalékkal növelné december 1-től, valamint a fogyatékos személyeket érintő juttatások értékét is 16 százalékkal emelné.

,,Javaslatot tettünk az Egészségügyi Minisztériumnak arról, hogy az elefántkórban, a nyiroködémában szenvedők, betegségük stádiumához igazodó fogyatékossági besorolást kaphassanak, ugyanis jelen normatívák szerint csak a 26 év alatti, illetve a születéskor regisztrált betegekre alkalmazhatóak a fogyatékossági besorolások. Ezt szeretnénk kiterjeszteni az összes ilyen beteg számára, függetlenül attól, mikor kapta el a kórt”– hangsúlyozta Horváth Levente.

Kapcsolódók

Kimaradt?