Nagy reményeket fűz a szélerőmű-parkokhoz Korodi

A szélerőmű-parkok működése révén az elkövetkező években 4,5 milliárd euró érkezik Románia gazdaságába – jelentette ki Korodi Attila a közép-európai környezetvédelmi miniszterek hétvégi, bécsi konferenciáján.

A rendezvényen a megújuló energiák által nyújtott lehetőségekről beszéltek a tárcavezetők. Felszólalásában Korodi elmondta, örvendetes, hogy sor került egy ilyen találkozóra, főként ilyen rövid idővel az Európa Tanács miniszteri tanácsa előtt, amelyen a tagállamoknak közös nevezőre kell jutniuk és el kel fogadniuk a 2030-as energia- és klímacsomagot.

Korodi bemutatta azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért a megújuló energiafelhasználás terén. Kiemelte, hogy 2012-ben az ország összenergia-fogyasztásának közel 23%-a megújuló energiaforrásokból származott. Ez évről évre növekszik, 2013 végére az elektromos energiafogyasztás 40%-a származott megújuló energiaforrásokból.

A környezetvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy Románia esetében a megújuló energiák terén elért jelentős előrehaladásban két dolog is segít. Az egyik az, hogy ezen a téren Románia igen szerencsés, hiszen szakértők szerint megújuló energiaforrások szempontjából a világon a tizenharmadik helyet foglalja el, szélenergia befektetések szempontjából pedig a tizediket. Emellett pedig országos szinten olyan támogatási rendszer épült ki a befeketetők részére, amelyek révén biztosították a gyors fejlődést.

A tárcavezető kitért arra is, hogy ez a gyors fejlődés nyilván szociális hatásokkal is jár, illetve kihat a munkaerőpiacra is. A szélenergia területén a számok maguktól beszélnek. Egy már üzembe helyezett szélerőmű 20 éves élettartama alatt 4,5 milliárd euró érkezik a gazdaságba, emellett a felépítésük és a működtetésük révén 10.000 magas szintű képesítést igénylő munkahely teremtődik, nem beszélve arról a 3 millió euróról, amelyhez a helyi közösségek a parkoknak helyet adó területekből jut hozzá. 

Kimaradt?