Íme a megyék nettó átlagbérek szerinti toplistája

Egy év alatt az utolsó előttiről az utolsó helyre csúszott vissza Hargita megye a romániai megyék nettó átlagbér szerinti rangsorában, amelyet messze Bukarest vezet. A székelyföldi megye alkalmazottai idén júniusban átlagban 1075 lejt vihettek havonta haza, a fővárosiak pedig 2364 lejt.

A bukaresti alkalmazottak keresik a legtöbbet, a Hargita megyeiek a legkevesebbet Romániában a statisztikai hivatal idei júniusi adatai szerint. Eszerint a fővárosban nettó 2364 lej, Hargita megyében pedig nettó 1075 lej volt az átlagfizetés. A székelyföldi megye tavaly júniusban még az utolsó előtti helyen szerepelt a megyék bérezés szerinti rangsorában.

A bukarestiek első helye nem meglepetés, mint ahogy Ilfov megye (nettó 1980 lejes átlagbérrel) második helye sem az, mert a két régió a fővárosban bejegyzett óriáscégek bérszintje miatt évek óta vezeti a toplistát. Némi meglepetést a money.ro szerint Temes megye okozott, amely az egy évvel ezelőtti ötödik helyéről a harmadikra kúszott fel rangsorban a nettó 1810 lejes átlagbérrel. E szerint a bánsági megyében egy év alatt közel tíz százalékkal nőttek a fizetések.

Kolozs megye idén lecsúszott a dobogóról: míg tavaly harmadik, idén a negyedik a rangsorban a nettó 17854 lejes átlagbérrel. Továbbra is a bérezések élvonalába tartozik Gorj megye (1736 lej), amely a tavalyi hatodik helyről időn az ötödikre lépett fel, megelőzve az 1714 lejes átlagfizetésű Szeben megyeieket. A top tízbe Argeș (1652 lej), Brassó (1602 lej), Prahova (1600 lej) és Arad (153 lej) került még be.

A rangsor utolsó három helyén Máramaros (1192 lej), Teleorman (1173 lej) és Hargita (1075) lej osztozik. A székelyföldi megye tavaly júniusban még az utolsó előtti helyen szerepelt a listán Vaslui előtt. A moldovai megye idén négy helyet lépett előre, a 39. pozícióba került a nettó 1204 lejes átlagbérrel.

Júniusban egyébként 1687 lejt volt az országos nettó átlagbér Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?