Egyre kevesebbet jótékonykodnak a gazdagok

A jól kereső amerikaiak csökkentették a jótékonykodásra fordított összegeket egy amerikai felmérés szerint – írja a napigazdasag.hu.

Az évente 200 ezer dollárt vagy többet kereső amerikaiak a bevételeikhez viszonyítva 4,6 százalékkal kevesebbet adakoztak 2012-ben, mint tették azt 2006-ban, még a globális gazdasági válság kitörése előtt - állapította meg a civil szervezetek számára készített amerikai Chronicle of Philanthropy című magazin kutatása. Ehhez képest a legkevesebbet, évi 25 ezer dollárt vagy annál is kevesebbet kereső amerikai adófizetők adakozási kedve nőtt ugyanezen időszak alatt: ők 16,6 százalékkal többet fordítottak jótékonykodásra keresetük reálértékéhez képest 2012-ben, mint hat évvel korábban.

A 25 és 50 ezer dollár között keresők 8,7 százalékkal növelték jótékony célokra fordított kiadásaik összegét, az 50 és 75 ezres éves bevételt realizálók 5,7 százalékkal adtak többet, a 75 és 100 ezer dollárt keresők 3,6 százalékkal. Aki már 100 és 200 ezer dollár közötti összeget vitt haza, az 3,3 százalékkal költött kevesebbet jótékonykodásra 2012-ben, mint 2006-ban.

A tanulmányt ismertető cikkben azt is megemlítik a szerzők, hogy a gazdagok szívesen adakoznak múzeumok, egyetemi intézmények vagy kórházak számára. Szerinte az ilyen intézmények könnyebben, hatásosabban szólítják meg a gazdagokat, míg például az élelmiszer-adományozással foglalkozó szervezetek csak a szegényebb rétegekkel találkoznak, egyszerűen nincs kapcsolatuk a felső rétegek felé.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bevételekhez viszonyított adakozási hajlandóság csökkenése ellenére a gazdagok pénzben kifejezve többet adakoztak - ahol több a pénz, ott még a bevételekhez képest csökkentett összegű ráfordítás is magasabb összeget eredményez. A Marketwatch cikke szerint a 200 ezer dollárnál többet keresők 77,5 milliárd dollárt adtak 2012-ben, ami a 2006-os adatokhoz képest 4,6 milliárd dolláros növekedést is jelent nominálisan, ha az inflációt is figyelembe vesszük. Akik évi százezernél kevesebbet kerestek, 57,3 milliárd dollárt adtak jótékony célokra 2012-ben.

Kimaradt?