Túlságosan függ a világ gazdasága az USA-tól

Leginkább az Egyesült Államok hajtja a globális növekedést, ez azonban nem elég a fenntartható és tartós kilábaláshoz – ez derül ki a Brookings Institute és a Financial Times közös Tiger indexéből - írja a napigazdasag.hu.

Az index azt mutatja, hogy a legtöbb fejlett és feltörekvő gazdaságból kifogyott a lendület, főként ami a reálgazdaság kibocsátását illeti, így a közeljövőben várhatóan sok elemző lerontja majd a várakozásait. Az egyikük nagy valószínűséggel a Nemzetközi Valutaalap lesz, ami a Financial Times szerint 3,4 százalékról valamivel 3 százalék felettire vághatja vissza a globális növekedési kilátásait.

Az Egyesült Államok gazdasága még tartja magát, ahhoz azonban, hogy kiegyensúlyozott legyen a globális növekedés, más gazdaságoknak is rá kellene erősíteniük – összegzi a felmérés eredményét Eswar Prasad közgazdász, a washingtoni Brookings Institute vezető munkatársa. Prasad szerint az lenne az ideális, ha a fejlett és feltörekvő gazdaságok a saját belső keresletüket tudnák erősíteni és nem csak az export növelésére próbálnának hagyatkozni. A világ nem támaszkodhat csak az USA növekedésére, és a dollár gyors erősödésével nemsokára újra kiélesednek majd az árfolyamok körüli konfliktusok a globális gazdaságban – figyelmeztet a szakember.

A Financial Times és a Brookings Tiger indexe (Tracking Indices for the Global Economic Recovery) reálgazdasági és pénzügyi adatokat valamint hangulatmutatókat hasonlít össze a historikus átalgokkal, így próbálva egy pillanatképet adni a globális gazdaságról.

A közgazdász úgy látja, Kína vesztett a lendületéből, Brazília és Oroszország pedig továbbra is "bágyadt" állapotban van, egyedül India jelent üdítő kivételt a feltörekvők között, amely egy nehéz periódus után ismét növekedést mutat. Prasad szerint az a legaggasztóbb, hogy a világ kormányai nem ragadták meg az alacsony kamatlábak nyújtotta alkalmat, hogy fontos reformokat hajtsanak végre.

Kimaradt?