Székely Termékek Fesztiválja Székelyudvarhelyen

Az október 2–5. között Székelyudvarhelyen zajló XXII. Őszi Vásár második napján, pénteken délben megnyitotta kapuit az ötödízben megszervezett Székely Termékek Fesztiválja is a városi sportcsarnok szomszédságában levő minifocipályán.

A hivatalos megnyitón Orosz-Pál Levente, a rendezvénysorozat főszervezője hangsúlyozta, hogy a székely termékeket felvonultató rendezvényrész az egyik legfontosabb pillére az Arkum Alapítvány és a Prima Press Kft., a társszervező székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal és a főtámogató Hargita Megye Tanácsa közti hármas együttműködésnek. Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője köszöntőbeszédében elmondta, öröm számukra, és köszönik a felkérést, hogy a megyei tanács szakosodott intézményrendszerével társszervezői lehetnek a termékfesztiválnak, és elhozhatták a termelőket erre az eseményre.

„A megyei agrárkamara a fő tevékenységei mellett kiemelten foglalkozik a székely termékek népszerűsítésével, a hagyományos termékek bemutatásával, és igyekszünk minél több megjelenési és értékesítési lehetőséget biztosítani kistermelőinknek. Ezért is örvendek, hogy itt lehetünk ma, ezen az eseményen, melynek középpontjában egyaránt szerepel az értékesítés és a Székely termék mozgalom népszerűsítése” – jelentette ki a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója felelevenítette, hogy négy évvel ezelőtt a rendezvénynek helyszínül szolgáló sportpályát csak foghíjasan sikerült belakni, kisebb felületen, feleannyi sátorral, mint most.

„Reméljük, a napsütés kitart a vásár végéig, és a látogatókat, vásárlókat minél nagyobb számban csalja ki a jó minőségű hagyományos termékeink szemléjére. A vásárok szervezésében, a termelők piacra juttatásában kulcsfontosságú szerepe van Hargita Megye Tanácsának. 2008-ban indultunk el közösen ezen az úton, első lépésekként pedig tudást próbáltunk átadni a termelőknek, hogy kézműves módon készülhessenek a termékek" - mondta Márton István.

Hat év távlatában látszik a haladás – ugyanis hogy csak egy példát említsek, olyan sajtkészítő mestereink vannak, akik a magyarországi kollégáikkal nemzetközi vásárokon második és harmadik díjat hódítottak el. "Ami pedig a szervezettséget illeti, úgy érzem, az elmúlt években a székely termékekkel visszafordíthatatlan folyamatot indítottunk el, amelyet nem tud senki megállítani, és nekünk már csak fenntartanunk kell, kitartó munkával” – hangsúlyozta Márton István jó vásárt kívánva a termelőknek, a fogyasztókat pedig arra kérve, hogy vásároljanak, vagy legalább kóstoljanak az ízletes helyi termékekből.

Ambrus Sándor megyei tanácsos köszönetet mondott László János vásáralapítónak és Orosz-Pál Levente főszervezőnek, hogy ötödször is megvalósulhat az együttműködés, és a nagy hagyományú Őszi Vásár kísérőrendezvényén három napon keresztül mintegy ötven őstermelő és kézműves áruba bocsáthatja termékeit. A vásári standokat benépesítő termelők között sokan vannak, akik ott voltak az első lépéseknél, és együtt kövezték ki Hargita Megye Tanácsával a székely termékek útját. Az eredmények igazolják, hogy ez a helyes út, és jó az irány, hangzott el.

„A Székely Termékek Fesztiváljára sok szép, jó és finom terméket hoztak a kiállítók. Úgy értékelem, ők megtették a tőlük telhetőt, elvégezték saját feladatukat az autonóm székely világunk kiépítése érdekében. Tegyük meg mi is minél többen a legkisebb lépést ugyanebben az irányban, és minél gyakrabban vásároljunk helyi termékeket!” – mondta el Ambrus Sándor.

Az V. Székely Termékek Fesztiválja szombaton és vasárnap reggel 10-től látogatható a székelyudvarhelyi sportcsarnok melletti városi minifocipályán.

Kapcsolódók

Kimaradt?