A mi leggazdagabbjaink szegénynek számítanak

Ruházati cikkekből született az első és a harmadik legnagyobb európai vagyon is. A leggazdagabb magyar és román pénzember vagyona európai viszonylatban szerénynek számít. 

Az európai mágnásokról készített összeállítást a brit The Independent napilap, melyben a földrész minden egyes országának leggazdagabb embere szerepel. A listavezető a spanyol Amancio Ortega, 62 milliárd dollárra becsült vagyonnal. A milliárdosok világranglistáján harmadik helyen álló Ortega az Inditex cég tulajdonosa, melynek legismertebb márkája a Zara.

Az öreg kontinens második leggazdagabb embere francia, Liliane Bettencourt, aki egyben a világ legvagyonosabb nőjének számít. Bettencourt asszony 37 milliárd dolláros vagyona a szépségiparból származik, ő ugyanis a kozmetikumokat gyártó L’Oreal tulajdonosa.

A harmadik helyen Svédország képviselője, Stefan Persson áll, 32 milliárd dollárral. Persson úr a divatárút forgalmazó H&M áruházlánc tulajdonosa. A legvagyonosabb európaiak között olyan közismert márkák tulajdonosai szerepelnek még mint a Nutella és a Ferrero  (Michele Ferrero, Olaszország, 27 milliárd dollár), a Lidl (Dieter Schwarz, Németország, 21 milliárd dollár), a Heineken (Charlene Carvalho-Heineken, Hollandia, 11 milliárd dollár), a Lego (Kjeld Kirk Kristiansen, Dánia, 10 milliárd dollár) és a Red Bull (Dietrich Mateschitz, Ausztria, 9 milliárd dollár).

A listavezetőkhöz képest a legtehetősebb magyar, Demján Sándor, a TriGránit cégcsoport tulajdonosa, szinte szegénynek számít a maga 725 millió dollárjával. Európai viszonylatban szerénynek számít az első számú romániai mágnás, Ioan Niculae 1,1 milliárd dolláros vagyona is. Niculae mezőgazdasággal foglalkozik, s emellett ő az Astra Giurgiu labdarugó klub tulajdonosa. A közép-kelet európai régió leggazdagabb embere egy cseh üzletember. A befektetési alapot és biztosítótársaságot működtető Petr Kellner vagyonát 11 milliárd dollára becsülik. Európa „legszegényebb” mágnása az összeállításban Lettországot képviselő Oleg Fils, akinek mostanáig csak 240 millió dollárt sikerült összegüriznie.

Kimaradt?