Ezért lesz olcsóbb jövőre a cigaretta és a benzin

Olcsóbb lehet jövőre az üzemanyag, a cigaretta és az ital, mert mintegy öt százalékkal csökken e termékek jövedéki adója – számolta ki az economica.net.

A portál emlékeztet arra, hogy az adótörvénykönyv szerint a jövedéki adót az előző évi október elsejei lej/euró árfolyam alapján számítják ki. Vagyis a jövő évi adó mértéke az euró szerdai árfolyamán múlik.

Jelenleg az euró értéke 1,1 százalékkal marad alatta a tavaly ilyenkori szintnek: 2013. október elsején 4,4485 lejt ért, a múlt pénteki hivatalos árfolyam pedig 4,4018 lej volt. Ha szerdán az euró értéke eléri vagy meghaladja a 4,4485 lejt, akkor automatikusan az idei október elsejei árfolyamon számolják a jövedéki adót.

Ha szerdán az euró értéke nem éri el a 4,4485 lejt (és ez a valószínűbb forgatókönyv), akkor a jövedéki adó kiszámításakor már a tavaly október elsejei árfolyamot veszik a törvény szerint figyelembe, amelyet az idei szeptemberi infláció (1 százalék körül várható) értékével arányosan megemelnek.

Bármelyik forgatókönyv érvényesül, a fogyasztók jól járnak, mert idén a kormány 4,7380 lejes euróárfolyamot vett alapul a jövedéki adó kiszámolásakor, a jövőre figyelembe vett árfolyam pedig ennél mintegy 5 százalékkal mindenképpen kisebb lesz.

 

Kimaradt?