Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa támogatja a csatlakozást az eurózónához

„Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa egyöntetűen támogatja Romániának az euró-zónához való csatlakozását annak érdekében, hogy a gazdasági, a vállalkozói szektor fejlődni tudjon, az ország pedig fokozatosan feltudjon zárkózni az eurózóna fejlett európai országaihoz” – hangzott el pénteken Csíkszeredában, a Gazdasági Tanács ülésén.

Ezen Dr. Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagja, Gyerkó László, a Gazdasági Versenytanács elnökségi tagja, valamint Winkler Gyula, a Szövetség EP-képviselője tartottak előadásokat.

Borbély László politikai alelnök a találkozón elmondta: az eurózónához való csatlakozáshoz mindenekelőtt egy életképes átállási terv kidolgozására van szükség, amely a társadalom felkészítése, és egy, az áttérésre vonatkozó átfogó kommunikációs kampány kidolgozása mellett, az intézményes keret megteremtését is feltételezi.

„A 2019 január elsejei céldátum reális lehet, de ez gazdasági és politikai fegyelmet igényel. Arra is nagy szükség van, hogy a politikum felvállalja az átállási folyamat előkészítését, és mindazoknak az állami intézményeknek, amelyeknek szerepük lesz e folyamat kivitelezésében, elkötelezetteknek kell lenniük” – hangsúlyozta Borbély, aki szerint ha a romániai kormányzat komolyan veszi az átállási terv kidolgozását, illetve kivitelezését, a következő években az életszínvonalat is közelíteni lehet az EU-s átlaghoz.

„Ez nagy kihívás lesz Románia számára, ezért a civil társadalmat, a szakembereket és az érintett intézményeket aktívan be kell vonni mind a tudatosítási, mind pedig a gazdasági folyamatokba” – tette hozzá a politikai alelnök.

Kimaradt?