Grúziába is lehet repülni a Wizzairrel

Grúzia a magyar gyökerű fapados légitársaság korábban bejelentett „Irány Kelet!” terjeszkedésének következő állomása, hiszen a cég járatokat indított már Bakuba, Dubaiba, Isztambulba, Kijevbe, Tel-Avivba és Moszkvába is.

Ezeken az útvonalakon korábban nem repült diszkont légitársaság. Budapest a nyolcadik desztináció, amit a Wizz Air elérhetővé tesz Kutaisziből lengyelországi, ukrajnai és litvániai útvonalai után. „Grúzia gazdag történelmi örökségével, népszerű tengerparti üdülőhelyeivel és sípályáival különleges úti cél a szabadidős utazók számára, akik látogatásuk során megismerhetik az ország világhírű konyháját és borait is. A növekvő grúziai piac jelentős külföldi befektetések célpontjaként az üzleti utasok körében is vonzó úti céllá válhat” – indokolta a járatindítást a társaság.

Grúzia természetesen nem számít a magyarok kedvelt úti céljai közé, de néhány utazási iroda azért szervez utakat a kaukázusi országba. Egy október végi, öt éjszakás körút mintegy 140 ezer forintba kerül. A kutaiszi városnézés legfőbb állomásaként az UNESCO világörökségi listáján szereplő Bagrati katedrálist szokták feltűntetni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Georgia (Grúzia) szakadár területeit (Abházia és Dél-Oszétia) utazásra nem javasolt területnek minősíti, míg az ország többi részét a fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek közé sorolta. „A georgiai városokban tett esti magányos séta kevesebb veszélyt hordoz, mint sok európai nagyvárosban, ugyanakkor az elmúlt hónapokban közzétett statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az elkövetett bűncselekmények száma némileg növekszik” – fogalmaznak a Konzuli Szolgálat honlapján. Megkönnyíti a beutazást, hogy 2005 óta az Európai Unió tagállamainak állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak.

Kimaradt?