Betilthatják a hajszárítókat, kenyérpirítókat, vízforralókat?

Bár egyelőre pontos dátum nincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, a kereskedelmi trendek arra engednek következtetni, hogy hamarosan ezek a háztartási készülékek esnek majd áldozatul az EU környezetvédelmi programjának – véli a penzcentrum.hu. Egy biztos, tartva a tiltólistától, több európai országban is megrohamozták a boltokat a vásárlók.

Nemrég az Európai Unió, környezetvédelmi programja részeként korlátozta a porszívók teljesítményét. E szerint szeptembertől nem lehet már gyártani, forgalomba hozni és importálni az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat az uniós országokban. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Habár a bevezetett szabályozás nem jelentette azt, hogy szeptembertől le kellett volna venni a boltok polcairól az 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű készülékeket (a korábban forgalomba hozott, és megrendelésre leszállított termékeket ugyanis még a határidő után is értékesíthetik a kiskereskedők), ennek ellenére a legtöbb uniós országban megrohanták a boltokat a háziasszonyok. Sajtóhírek szerint Nagy Britanniában például kettesével vitték a porszívókat az elmúlt hónapokban, Magyarországon pedig a Media Markt számolt be hatalmas érdeklődésről. Friss sajtóhírek szerint azonban most úgy tűnik, az erősebb porszívók száműzése után hamarosan a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók is áldozatul eshetnek az unió környezetvédelmi programjának.

Nőtt a kereslet a háztartási kisgépek iránt

Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, az unió Ecodesign direktívája ugyanakkor egyértelműen meghatározza az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményeket.

Mint ismert, az EU 2030-ig 30 százalékos fogyasztáscsökkenést tűzött ki célként, amelyet úgy tűnik, a háztartási készülékek szabályozásával (is) kíván elérni. Ezt jól mutatja, hogy az irányelv szerint sorra jelennek meg a végrehajtási rendeletek, mint legutóbb az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókra vonatkozó tiltás.

Ráadásul a bizonytalanság - vagy a bizonytalanságra építő kereskedelmi trendek/akciók, illetve a várható intézkedésekről pontosabb információkkal bíró gyártók/kereskedők - megtette hatását. Legalábbis éppen erre enged következtetni az a tény, hogy az elmúlt hetekben elképesztő keresletnövekedést tapasztaltak több uniós országban is. Nagy Britanniában például 58 százalékkal több porszívót és kenyérpirítót adtak el, mint korábban. Ez pedig összességében előre vetítheti ezen háztartási gépekre vonatkozó előírások szigorítását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?