A Ford Románia fejlődött a legjobban a térségben

Románia 42, Magyarország pedig 63 céggel szerepel a közép-európai térség 500 legnagyobb vállalatának rangsorában. Romániából a legelőkelőbb helyezéssel a 19-ik helyen álló Petrom büszkélkedhet, a Ford Románia pedig a legnagyobb fejlődést produkálta.

Nyilvánosságra hozta az 500 legnagyobb közép-európai vállalatnak a 2013-as nettó árbevétel alapján összeállított toplistáját a világ egyik legpatinásabb pénzügyi tanácsadó cégének számító, 1845-ben alapított Deloitte.

A Közép-Európai térség fogalmát tágan értelmezi a Deloitte, ide a sorolva Ukrajnát és a balti államokat éppúgy, mint a balkániakat, Görögország kivételével. A legtöbb céggel, 161-gyel, Lengyelország szerepel a listán, mely élen áll a bevétel tekintetében is, ennek 34 százalékát adja, ezzel szemben Macedóniát egyetlen társaság képviseli. Romániából 42 cég került be a régió vezető vállalatai közé, hattal több mint egy évvel korábban.

A Deloitte adatai nem támasztják alá a magyar kormánynak a dübörgő gazdaságra vonatkozó propagandáját, az anyaországból ugyanis 63 cég került fel a ranglistára, hárommal kevesebb, mint egy évvel korábban. A román nagyvállalatok tavalyi euróban számított árbevétele 4,7 százalékkal volt nagyobb, mint 2012-ben, ezzel szemben a magyarországiak 0,7 százalékos csökkenést könyvelhettek el. A legnagyobb mértékben, 6 százalékkal, a litván nagyvállalatok bevételei nőttek.

Az első helyen a PKN Orlen nevű lengyel energatikai cég áll, melyet akárcsak egy évvel korábban, a MOL követ. Az első tíz között hét energetikai vállalat van, Lengyelország négy, Ukrajna pedig három gazdasági társasággal képviselteti magát. Romániából a legelőkelőbb helyezéssel a 19-ik helyen álló Petrom büszkélkedhet, melynek tavalyi bevétele 5,4 milliárd euró volt, 7,2 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

Míg a Petrom egy helyet rontott a tavalyi helyezéséhez képest, az Automobile Dacia a 45-ik helyről feljött a 26-ra, annak köszönhetően, hogy nettó árbevétele 45,6 százalékkal nőtt, 4,1 milliárd euróra. Az első százba itthonról csak a Rompetrol Rafinare fért még be, a Kafland Románia, 1,63 milliárd eurós bevétellel a 101-ik helyre szorult.

A listán szereplő romániai vállalatok szinte mindegyike külföldi tulajdonban van, a hazai magántőkét csupán a 380-ik helyre rangsorolt, barkácsáruházakat üzemeltető Dedeman képviseli. A rangsorban helyet kapott a MOL romániai leányvállalata is, melyet a 196-ik helyre rangsoroltak, egy év alatt 30 pozícióval tornázta feljebb magát.

A leglátványosabb fejlődést a Ford Románia produkálta, megduplázva bevételeit, melyek tavaly 1,09 milliárd eurót tettek ki, aminek következtében 258 helyet javított, s immár 170-ik a rangsorban. Az immár nyolcadik alkalommal összeállított listára két, Erdélyben jelentős érdekeltséggel rendelkező feldolgozó ipari cég, a Continental Automotive és az Autoliv került fel.

 

Kimaradt?