Csökkentenék a számítógépen dolgozók munkaidejét

Csökkenthetik azoknak a munkaprogramját Moldova Köztársaságban, akik folyamatosan képernyő előtt dolgoznak – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió. A munkaügyi minisztérium minimális biztonsági és egészségvédelmi intézkedések foganatosítását javasolja a kormánynak a számítógépen dolgozók esetében. Ezzel kapcsolatban határozattervezetet dolgoztak ki.

A munkáltatónak kötelessége lenne felmérni, mennyiben ronthatja a kifejtett munka az alkalmazott látását. Ugyanakkor a képernyő előtt végzett munka időtartama nem haladhatja meg a napi 6 órát, és legfennebb 45 percenként szünetet kell tartani. Az érintetteknek szemvizsgálatokat kell biztosítani, és indokolt esetben korrekciós eszközöket beszerezni a munkáltató költségére.

Az uniós tagországokban érvényben levő szabványsorozat nemcsak a számítógépes eszközök és a munkakörnyezet kialakításának követelményeit rendszerezi, hanem részletekbe menően tárgyalja a szoftvereszközökkel szemben támasztott követelményeket is. A munkaállomásnál az asztal mélységét úgy kell kialakítani, hogy a monitor legalább 50-70 cm-re legyen a szemtől. A billentyűzet és az egér használata eltérő testhelyzetet igényel, az előbbi használata a kar, a váll, a nyak és a törzs izmainak folyamatos aktivitásával jár együtt a testhelyzet fenntartása miatt, míg az utóbbi egyoldali vállcsavarodást és -hajlítást jelent, ami növeli a mozgásszervi rendellenességek veszélyét. (Forrás: sg.hu)

Kimaradt?