Négyszeres rekordtermést ért el egy kisperegi gazda

A tavalyi országos termésátlag négyszeresét fogja betakarítani egy Arad megyei magyar kukoricatermesztő az alkalmazott modern technológiának köszönhetően.

Csepegtetős öntöző rendszerrel és intenzív műtrágyázással előreláthatóan 17-18 tonnás hozamot ér el idén kukoricából egy 3,5 hektáros parcellán Nagy Tibor kisperegi gazdálkodó. A Grey Bull kft. tulajdonosa kísérleti jelleggel alakította ki a parcellát, arra volt kíváncsi, mekkora hozamnövekedés érhető el a kukoricatermesztésben idehaza nem alkalmazott csepegtetős rendszerrel.

„Látni akartam, hogy az általam használt vetőmagból mit lehet kihozni maximálisan. Idén rengeteg volt az eső, a vetéstől mostanáig négyzetméterenként 500 liter csapadék hullott le. A nem öntözött parcellán is jó lesz a termés, 10-11 tonnás hozamra számítok. A különbség 6-7 tonna hektáronként az öntözött parcella javára, de szárazabb években, mint amnilyen 2012 volt, amikor csak 5,5 tonna volt a hozam, felmehet akár 10 tonnára is. Egy ilyen öntöző rendszer kialakítása költséges, de biztonságot ad” – nyilatkozta a maszol.ro-nak az aradi farmer, aki október elején kezd majd hozzá a betakarításhoz. Az idei év kedvező tapasztalatai alapján azt tervezi, hogy az elkövetkező években nagyobb területen fogja kiépíteni a csepegtetős rendszert.  

Nagy Tibor, aki foglalkozását tekintve villanyszerelő, 13 éve gazdálkodik, a családi hagyományt folytatva így. Vállalkozása jelenleg 500 hektárt művel meg, melynek nagyobbik része bérelt szántóföld. 250 hektáron kukoricát termesztenek, a fennmaradó területen pedig búzát és napraforgót.

A Grey Bull nem csak saját gépparkkal, hanem tárolási kapacitással is rendelkezik, ami nagy előny az olyan években mint az idei, amikor a bőséges termés miatt a betakarítást követő időszakban a felvásárlási ár alacsony. Nagy Tibor elmondása szerint a termelési költségeket hektáronkén 70 mázsa morzsolt kukorica fedezi, a nyereséges gazdálkodáshoz ennél nagyobb hozamot kell elérni.

Kukoricanagyhatalom vagyunk

Románia az Európai Unió második legnagyobb kukoricatermelője Franciaország után. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint tavaly gall földön 15 millió tonna kukorica termett, míg idehaza 11,37 millió tonna. A termésátlag tekintetében azonban utolsó helyen állunk az EU-ban, hektáronkénti 4,4 tonnával. Franciaországban 90 százalékkal magasabb az átlagos hozam mint nálunk, de még Magyarországon is 20 százalékkal nagyobb.

A legnagyobb hatásfokkal a görög és spanyol kukoricatermesztők gazdálkodnak, náluk 11 tonna körül van az átlagos hozam. Idehaza a 100 hektárt meghaladó farmok termésátlaga megközelíti a franciát, a statisztikát a néhány hektáros kisbirtokok rontják.  

 

Kimaradt?