Egy helyben topog az idegenforgalom

Minimális mértékben nőtt csak a turisták és a vendégéjszakák száma az év első hét hónapjában a tavalyi évhez képest. Külföldi látogató ugyanannyi volt mint 2013-ban, ezek többsége üzleti célból jött Romániában.

Az év első hét hónapjában 4,5 millióan turista fordult meg Romániában, derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Ez 4,8 százalékkal több mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák, vagyis a turisták által a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 5,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, 10,5 millióra. A turisták elsöprő többsége, 76,9 százaléka, idén is belföldi volt, a külföldiek száma alig haladta meg az 1 milliót. A vendégéjszakák tekintetében még kisebb, mindössze 19,7 százalék volt a külföldiek aránya, ugyanis ők átlagban csupán két éjszakát töltöttek valamely hazai szállóban vagy panzióban, míg a belföldi turisták 2,4 éjszakát. A határon túliak 85,4 százaléka az Európai Unióból érkezett.

2013-ban 1,71 külföldi turista látogatott Romániába, többségük, 58 százalékuk, üzleti ügyben érkezett, kongresszuson, konferencián, kiállításon, vásáron vagy képzésen vett részt. A legtöbben Németországból érkeztek (228.590 fő), majd az olaszok (181.900) és a franciák (118.650) következnek. A statisztikusok számításai szerint a külhoni látogatók 1,08 milliárd eurót hagytak Romániában, a pénz zömét szállásra költötték.   

Az enyhe növekedés ellenére a külföldi turisták számát tekintve Románia még mindig a sereghajtók közé tartozik az EU-ban és régiós viszonylatban is. Az Euromonitor piackutató cég adatai szerint idehaza tavaly 8,08 millió személy vett igénybe idegenforgalmi szolgáltatásokat. Magyarországon ezzel szemben 11,27, Csehországban 13,27, Lengyelországban pedig 14,46 millió turista fordult meg. Idehaza a legtöbb látogató Bukarestet keresi fel, tavaly ezek száma 2,44 millió volt. Bukarest idegenforgalmi vonzereje meg sem közelíti a régió többi fővárosáét, hiszen 2013-ban Varsóba 3,99 millió, Budapestre 5,1 millió, Prágába pedig 6,03 millió turista látogatott el. Bulgária szintén leköröz bennünket, ugyanis 6,3 millió külföldi turistát fogadott, akik mintegy 4 milliárd dollárt költöttek el. Magyarország és Csehország esetében a turisták száma meghaladja az állandó lakosságét, ellenben Románia esetében a felét sem éri el.

A Turisztikai Világszervezet adatai szerint Franciaország a világ leglátogatottabb országa, tavaly 84,7 millió külföldi utazót regisztráltak. Mágnesként vonzották a turistákat az Egyesült Államok és Spanyolország is, 69,6, illetve 60,7 millió volt a turisták száma. Az első tízbe Kína, Olaszország, Törökország, Németország, Nagy Britannia, Oroszország és Thaiföld tartoznak még. Európában Ausztria, Ukrajna és Görögország foglalják el a leglátogatottab országok tízes toplistájának utolsó három helyét, ám mivel időközben Oroszország rátette a kezét a fő vonzerejének számító Krím-félszigetre, északi szomszédunk valószínűleg alaposan vissza fog csúszni a rangsorban.

A svájci székhelyű Világgazdasági Fórum a közelmúltban hozta nyilvánosságra a világ országainak turisztikai iparuk versenyképessége alapján összeállított rangsorát. Ebben Románia a 68-ik helyen áll, öt pozíciót rontva korábbi helyezésén. Valamennyi EU tagállam megelőz bennünket, Magyaország a 39-ik, Bulgária pedig az 50-ik. A rangsort Svájc, Németország és Ausztria vezeti. 

Kimaradt?