Nyolcadszor szervezik a székelyföldi borvizek ünnepét

Zajlanak az előkészületek az Aquarius borvízünnepre, amelyre idén szeptember 13-án, szombaton kerül sor a háromszéki Előpatakon. Kovászna megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor előzetesen elmondta: „minden adandó alkalomkor hangsúlyozom, hogy Székelyföld borvíznagyhatalom. Kezelőközpontokkal, népi fürdőkkel építjük is ezt az imázst, amelynek természetesen fontos része az Aquarius”. 

A vándoreseményt szervező Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület részéről Albert Zoltán kifejtette: „Az iskolakezdés előtti utolsó hétvégén Előpatakon, a Borvíz Útja projekt keretében épült kezelőközpontot övező területen szervezzük az Aquariust. A programban sok ismerős esemény kap helyet, például a Tündérek bora verseny, amelyben a nem palackozott borvizeket mutatják be, ezen kívül lesz hagyományos gasztronómiai verseny is, amely a legjobb palacsintasütő vizet hivatott megtalálni, ez az esemény ékessége. Maga a borvízelemezés két részből áll: kóstolásból és összetételi, kémiai elemzésből – a kettő összesítéséből jön ki az eredmény, amely nyilván nem lehet szubjektív.”

Albert Zoltán szerint az elmúlt években Hargita megyéből is több önkormányzat képviseltette magát, a versenyzők száma nagyjából 20 csapat köré tehető. Az idén még zajlik a jelentkezés, bármely település részt vehet, amelynek saját ásványvizes forrása van. A rendezvényen vannak „régi motorosok”, akik már évek óta versenyeznek. Az idei borvízünneppel kapcsolatban Albert Zoltán kifejtette: „Próbáltuk a helyszín múltját is feldolgozni, az eseményre nyomtatott újságban olvasható lesz a régi fürdő története az épületek képeivel, elhelyezkedésével együtt. Szemezgettünk érdekességeket, például egy fürdőszabályzatot is találtunk, amely nagyon aprólékosan feldolgozza, ki ülhet a padra, ki járhat a sétányon, ami még napjainkban is nagyon jól alkalmazható lenne.”

A szombati borvízünnep érdekessége lesz, hogy kecsketejes borvizet is kóstolhatnak a látogatók. Írásos feljegyzések szerint a múlt század elején kecsketejet öntöttek az előpataki borvízhez, ezzel felmelegedett és csökkent a savassága is, ezáltal növekedett a gyógyereje. Az Aquarius borvízünnepen bemutatják a sugásfürdői Benke-forrás, hamarosan palackozásra kerülő vízét is, mondta Albert Zoltán, aki szerint jelenleg készül a gyártósor és zajlik a palackozás engedélyeztetési folyamata is. A sugásfürdői borvíz hiányt tölt be a piacon, hiszen olyan lúgos hatású vízről van szó, amelynek magas az ásványi anyag tartalma és gyomorsavtúltengés kezelésére alkalmas.

Az Aquarius borvízünnepet 2007-ben szervezték első alkalommal, azóta évente, vándorünnep jelleggel Kovászna és Hargita megyei borvizes települések adnak otthont a rendezvénynek.

Kimaradt?