Több támogatáshoz juthatnak az erdélyi gazdák

A 2015-től érvénybe lépő új vidékfejlesztési programról, valamint a növénytermesztés és állattenyésztés terén történő változásokról számolt be a Maros megyei gazdáknak Nagy Péter Tamás, az RMDSZ mezőgazdasági államtitkára hétvégén, a mikházi Csűrszínházban szervezett gazdanapon.

„Az új vidékfejlesztési program a kis- és családi gazdaságokra alapoz, valamint a növénytermesztési és állattenyésztési támogatások is összhangban vannak ezzel” – hangsúlyozta Nagy Péter Tamás, majd hozzátette: az újításokkal több támogatáshoz juthatnak az erdélyi gazdálkodók.

„Az új vidékfejlesztési program nagy kedvezményeket nyújt azoknak a szövetkezeteknek, amelyek egy úgynevezett zárt rendszerű mezőgazdasági tevékenységre pályáznak a minisztériumnál. Ez azt jelenti, hogy 90 százalékos költségtérítésben részesül az a szövetkezet, amely vállalja, hogy előállítja, feldolgozza és értékesíti a saját termékét” – mutatott rá a Szövetség államtitkára.

 „2015 márciusától megszűnnek az uniós tejpiaci korlátozások, felszabadul a tejkvóta, ami azt jelenti, hogy korlátlanul érkezhet tej a nyugati, nagy tejtermelő országokból. Ezekkel nem vehetik fel a versenyt a hazai gazdák helyi összefogás nélkül – fejtette ki Nagy Péter Tamás a tejtermelő gazdák jövő évi helyzetével kapcsolatban.

Van jövője a mezőgazdaságnak, csak piacképesnek kell lenni. Ennek érdekében pedig ajánlott pályázni, beruházni és szakszerűen gazdálkodni – hangzott el az RMDSZ államtitkárának beszédében.

Kimaradt?