Megerősítették: technikai recesszióba került a gazdaság

Az országos statisztikai intézet (INS) szerdán megerősítette, hogy recesszióba került a román gazdaság, miután két egymást követő negyedévben csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

Az INS részletes adatai szerint a román gazdaság teljesítménye 1 százalékkal csökkent a második negyedévben az első három hónaphoz képest. Megerősítették, hogy az első negyedévben is 0,2 százalékkal zsugorodott a GDP a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva.

Az augusztus közepi gyorsjelentéshez képest az adatok többsége nem változott, így az első fél évben 2,4 százalékkal nőtt a román gazdaság, a kiigazított adatok szerint 2,6 százalékos növekedést jegyeztek. A második negyedévi, éves szintű kiigazított növekedési adat 1,5 százalék, volt, míg a kiigazítatlan érték szerint a növekedés változatlanul 1,2 százalék.

A második negyedévben, akárcsak az első fél évben a mezőgazdaság és az építőipar húzta vissza a gazdaságot. A kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?