Tervezet: a kezelési költséget is kiírnák a bankautomaták

Törvényben kötelezné a fogyasztóvédelmi hatóság a romániai bankokat, hogy a pénzkiadó automatáik képernyőjén tüntessék fel a kezelési költségeket. Az erről szóló tervezetet szeptember 1. és 19. között közvitára bocsátják, majd a kormány asztalára kerül.

A fogyasztóvédelem indoklása szerint a banki ügyfelek arra panaszkodnak a hatóságnál, hogy fogalmuk sincs, mekkora összegeket vonnak le számlájukról a pénzintézetek az automaták használatakor. Ha azonban a törvény életbe lép, a képernyőn megjelenik majd a kezelési költség pontos összege készpénz kibocsátásakor és a számlaegyenleg lekérdezésekor egyaránt.

Az összeg megjelenítését a fogyasztóvédelem szigorúan szabályozná: a karakterek nem lehetnek majd kisebbek a bankautomata üzeneteinél használt betűknél. A hatóság arra is kötelezné a bankokat, hogy a kártya elnyelése esetén adjanak pontosabb útbaigazítást az ügyfeleknek.

A törvényt kezdeményező intézmény szerint a szigorítások növelnék a lakosság bankok iránti bizalmát, amely az utóbbi években vészt jóslóan csökkent.

Kimaradt?