Tízezrével rekedtek külföldön csődbe ment orosz turisztikai cégek miatt

Az orosz turisztikai szövetség közölte, hogy ezúttal egy egzotikus utakra szakosodott szentpétervári utazási iroda ment csődbe. Ez a nyolcadik idén, s az általuk összesen külföldön hagyott utazók számát legalább 65 ezerre becsülik - írja a Napi.hu.

A szövetség szóvivője, Irina Tyurina ugyanakkor cáfolta a pletykákat, hogy ugyancsak csőd fenyegeti a Világ Körül nevű moszkvai idegenforgalmi céget. Az utazási szolgáltatások orosz piacán már elég nagy a pánik a csődök miatt, s ezeknek már több a károsultja, mint a 2009-es válság idején. Helyzetüket rontja, hogy még azok is bajban vannak, akiknek megvan a repülőjegyük a hazaútra, mert a szállásuk nincs hosszabb időre biztosítva, és a szállodák már elkezdték kitenni őket az utcára.

Ehhez járul, hogy több, az oroszok által kedvelt üdülőhelyen érezhető a feszültség a maláj gép lelövése óta az európai, különösen a holland és az orosz turisták között. Egyébként is kevesebben mennek külföldre, a Corendon cég jelentése szerint például Mallorcára fele annyian érkeztek Oroszországból mint tavaly. A Rzeczpospolita című varsói lapnak a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy az oroszok nem akarnak pénzt kiadni a Moszkva politikáját bíráló, vagy egyenesen ukránbarát európai országokban.

Kimaradt?