Korodi: új nézőpontra van szükség az energetikai beruházások terén

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter az energetikai beruházásokat érintő kérdésekről beszélt csütörtökön, Bukarestben az Energetikai Fókusz portál konferenciáján.

„Az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább megmutatkoznak mindennapjainkban. Ezek a hatások már évek óta számos magas szintű stratégiai tanácskozás témáját képezik, ahol a szakemberek olyan gazdasági megoldásokat keresnek, amelyek nincsenek káros hatással a környezetre” – fogalmazott, rámutatva: 2013-ban az előállított zöldenergia összértéke meghaladta a 22,3 terrawattórát, ennek értelmében a tavalyi év végén 14 telephely termelt biomasszát, 73 szénenergiát, 77 vízenergiát, 395 pedig fotovoltaikus energiát. Az elfogyasztott elektromos energia 40 százaléka a megújuló energiaforrásokból származott, ez által Románia Európa úgynevezett zöld bajnoka lett, mert már tavaly elérte a 2020-ra kitűzött célokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország zöldenergia potenciálját maximálisan kihasználta – hangsúlyozta a szövetség minisztere.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, Romániában az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás 57 százaléka az energia ágazatból származik, míg Európában az energiaiparból eredő gázkibocsátás 80 százaléka az elektromosságból, a fűtésből és a szállításból származik. Így a kontinens a világ legnagyobb szén-dioxid lenyomattal rendelkező régiói között található.

Korodi beszámolt arról is, hogy európai szinten született egy megállapodás, amelynek értelmében a 2014–2020 időszakban lehívható strukturális alapok legalább 20%-át a klímaváltozás megelőzésére, illetve az ehhez való alkalmazkodásra kell fordítani.

„Amint tudjuk, hat új operatív program indul, amelyek közül a Nagy Infrastruktúra Operatív Program egyik prioritási tengelye az energetikai szektorra összpontosít, és olyan befektetéseket támogat, amelyek révén hatékonyan tudjuk kihasználni a korlátozott természeti forrásainkat” – magyarázta a miniszter.

Kimaradt?