Nőttek az ipari megrendelések az első fél évben

A román ipari megrendelések 6,6 százalékkal nőttek az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet. Júniusban havi szinten 0,2 százalékos bővülést jegyeztek, éves szinten 1,4 százalékkal nőttek a megrendelések.

A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek rendelésállománya 27,2 százalékkal bővült. Az iparban az árbevétel ugyanakkor 1,6 százalékkal csökkent júniusban az előző hónaphoz képest. A kitermelő ipar 2,9 százalékos visszaesése és a feldolgozóiparban tapasztalt 1,5 százalékos csökkenés okozta az árbevétel zsugorodását. A tavalyi hatodik hónaphoz képest viszont az iparban az árbevétel 6,8 százalékkal nőtt.

Az idei első fél évben az iparvállalatok árbevétele 10,8 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A román statisztikai hivatal egy hét múlva közli a román bruttó össztermék (GDP) alakulásának második negyedévi első előrejelzését. Az első negyedévben a román GDP 3,9 százalékkal bővült.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?