Romániát alig érintik Moszkva válaszlépései

Romániát alig érinti, hogy Oroszország csütörtökön egyévi időtartamra importtilalmat rendelt el az ellene szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre – mondta csütörtökön a maszol.ro-nak Nagy Péter Tamás mezőgazdasági államtitkár.

Mint ismert, az orosz kormányfő csütörtökön közölte, hogy válaszul a nemzetközi szankciókra, Moszkva Oroszország teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

„Az Oroszországgal fenntartott marhahús-kereskedelmünk az utóbbi időben nulla volt. A többi mezőgazdasági termékről fejből nem tudok hirtelen adatokat, de azt igen, hogy az oroszok felé irányuló tejtermék-, gyümölcs- és zöldség-exportunk is minimális” – mondta a maszol.ro-nak az államtitkár. Magyarázata szerint Románia gazdaságát nem befolyásolják Moszkva válaszintézkedései. „Ezeknek inkább politikai üzenetük van” – tette hozzá.

Az EU is ellenlépésekre készül. Politikai motivációjúnak tartja az Európai Bizottság az európai uniós tagországok ellen csütörtökön bejelentett orosz importtilalmat - derül ki az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleményéből. A bizottság szóvivője jelezte azt is, hogy Brüsszelben jelenleg vizsgálják az orosz intézkedések hatásait. Az EU egyúttal értésre adta, hogy fenntartja a jogot ellenlépések megfontolására.

Magyarországot Romániánál inkább érinti az oroszok lépése. A sertés- és baromfihús esetében a nullához tart a magyar kivitel – írta e heti számában a HVG. Ám az élelmiszerek 8 százalékkal részesednek a magyar-orosz áruforgalomból, és a budapesti kormány éppen az agrárszektortól remélt nagy ugrást.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?