Általános kárt okoz a termésben a túl sok csapadék

Több mint 30 ezer hektáron ment tönkre a termés az utóbbi hetek heves esőzései miatt a mezőgazdasági minisztérium által közzétett felmérés szerint – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió.

A tárca szakértői szerint az idei búzatermés egynegyede gyenge minőségű lesz, a lehullott csapadékmennyiség ugyanis jelentős károkat okozott azokon a területeken, ahol későn arattak.

Általában a nagy búzatermelő vidékeken július végén befejeződik az aratás, jelenleg azonban csak a 77-78 százalékát takarították be, így a búza egyes területeken - a fajtáktól függően - sokat veszített a minőségéből.

Az ország több megyéjében a paradicsom és a paprika is tönkrement, megpenészedett a földeken. Az előző évekhez képest felére csökkent a szőlőtermés is az elmúlt időszak heves esőzései és a jégesők miatt - állítják a szakemberek.

A Drăgăşani és a Pietroasele bortermő vidékeket érintette leginkább az esős időszak. Az előző években - a kedvező időjárás miatt - fokozatosan nőtt a szőlőtermés, 2013-ban 10400 tonna bor került külföldi üzletekbe. Idén azonban félő, hogy a nehezen megszerzett ázsiai és dél-amerikai piaci helyüket nem tudják megtartani a román bortermelők, ugyanis nem tudják a rendeléseket teljesíteni.

A termelők egyébként igényelhetnek kártérítést a mezőgazdasági minisztériumtól, a procedúráról a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál lehet tájékozódni.

A minisztérium már kifizetett közel 8 millió lejt az ország déli részén 1500 gazdálkodónak, akiknek termőföldjeit az év első felében tette tönkre a kedvezőtlen időjárás.

Kimaradt?