Magyarországi fiatalok a Vidék Kalandon, Csíkszéken

Csíkszéken folytatódik ezen a héten az erdélyi Vidék Kaland, amelynek keretében az elmúlt héten öt magyarországi, városi fiatal dolgozott nyárádmenti gazdáknál a tiszteletbeli gazda címért – amelyet végül Szabó Gergely nyert meg.

Ezen a héten Csíkszéken tovább nő a tét, hiszen ezúttal tíz magyarországi fiatal verseng a csíkszéki falvakban, ahol önkéntesként vesznek részt egy-egy székely gazdaság napi munkájában. Valóban nagy kalandra lehet számítani, hiszen a versenyzők közt van vízügyi vagy minőségbiztosítási szakértő, hittudományi vagy gyógytornász szakos egyetemi hallgató, vagy a Walt Disney budapesti irodájának projektmenedzsere is.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. A Program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintést engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A pályázat útján kiválasztott fiatalok egy-egy hetet tölthettek el magyarországi fiatal gazdák által irányított gazdaságokban, bekapcsolódva napi munkájukba – gyakorlatilag egy hétre gazdává válhatnak. Miután tavaly a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének köszönhetően a program Erdélyre is kiterjedt, idéntől a Nyárádmente Kistérségi Társulás jóvoltából a Nyárád mentére is érkeznek magyarországi fiatalok.

A program a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez egy új lehetőséget, mintát is jelenthet, minthogy a múlt évi tapasztalatok alapján, idén részben olyan fiatalok kaphattak betekintést Székelyföld, a székely gazdák mindennapjaiba, akik még soha nem jártak Erdélyben.

Kimaradt?