Az uniós átlagnál drágább Romániában a gázolaj

Az európai uniós átlag felé nőtt július végére a gázolaj ára Romániában: litere 1,42 euróba kerül – derül ki az Európai Bizottság hét végén nyilvánosságra hozott, Oil Bulletin nevű jelentéséből, amelyet az economica.net idézett szombaton.

A gázolaj romániai ára még az euróövezet tagállamainak átlagát is meghaladja. Jelenleg uniós szinten 1,414 euróba, az euróövezet szintjén pedig 1,383 euróba kerül átlagban a dízelmotorok üzemanyagának litere, Romániában pedig 1,427 euróba.

E szerint idehaza a németeknél és a franciáknál is drágábban autózunk, ha dízelmotorú gépkocsink van. Megirigyelhetjük a bolgárokat és a magyarokat is, aki 1,33, illetve 1,36 eurót fizetnek egy liter gázolajért. A statisztikák szerint a Romániában bejegyzett gépkocsik – beleértve a haszongépjárműveket – háromnegyede gázolaj meghajtású.

A hatalmas ár magyarázata az economica.net szerint egyrészt az április elsejével bevezetett 7 eurócentes jövedékiadó-emelés. Másfelől a hazai kőolaj-finomítók nagyon drágán dolgoznak, és csupán a romániai kereslet háromnegyedét fedik le, így Románia üzemanyag-importra is szorul.

A romániai benzinárak jelenleg még az európai uniós átlag alattiak. Idehaza 1,428 euróba, az EU szintjén átlagban 1,579 euróba kerül egy liter benzin.

Kimaradt?