Az ország, melynek csak napjai vannak hátra

Ha semmi sem változik, július végén államcsődöt lesz kénytelen jelenteni Argentína – írja a napigazdasag.hu.

Tizenkét év alatt másodszor csődölhet be Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, mivel 2002-es 100 milliárd dolláros fizetésképtelensége után hedge fundoknak adott el bóvli kötvényeket, ők pedig most 1,33 milliárdnyi jussukat követelik, plusz a kamatokat.

Az ország vezetése már jó ideje tárgyal a befektetési alapokkal az adósságrendezésről, azok azonban hallani sem akarnak a tartozás akár részbeni elengedéséről. Több bírósági tárgyalás után Thomas Griesa amerikai kerületi bíró döntött arról, hogy Argentínának július 31-éig fizetnie kell.

Ha pedig ennek nem tesznek eleget, csődöt kell jelenteniük, ugyanis Griesa megtiltotta, hogy az ügy rendezéséig az argentinok teljesítsék adósságszolgálatukat. Az ország eközben recesszióval küszködik, csökkennek a tartalékok és szárnyal az infláció – emlékeztet a Reuters.

Az államcsőd a világgazdaságot különösebben nem rázná meg, hiszen Argentína már most is nagyrészt levált a nemzetközi piacokról. Az, hogy otthon mekkora galibát fog okozni pedig nagyrészt attól függ majd, hogy milyen gyorsan tud kimászni a kutyaszorítóból az állam.

A lehető legrövidebb időn belüli rendezéshez pedig az kell, hogy meggyőzzék a hitelezőket: készen állnak a fürge tárgyalásokra. Valószínűleg a hozamok emelkednek majd, ami nem tesz jót a befektetési környezetnek, a csőd maga pedig a fizetőeszközre lehet negatív hatással. Az argentin peso eddig 20 százalékot gyengült idén.

Kimaradt?