Budapest és Firenze a két legvonzóbb európai város

Firenze és Budapest végzett ez első helyen a CN traveler felmérésének eredményeként. A portál a legjobb európai turistacélpontokat kereste.

A CN Traveler legújabb felmérésében a látogatók szavaztak az európai legjobb városaira, és pár szóval indokolták is döntésüket. A toplista első helyén a magyar főváros holtversenyben végzett az olasz Firenzével.

A „klasszikus mesterműnek” számító város teljesen „más hangulatot áraszt, mint más európai városok”. Van „rengeteg látnivaló, remek ételek, könnyű a tájékozódás” – mondta egy olvasó. A „pompás lakóházak és épületek” „méltóságteljesek és nagyszerűek” „Budapesten minden ámulatba ejtő” – így foglalja össze olvasóinak igencsak hízelgő véleményét a híres Condé Nast Traveler.

A népszerű utazó-utaztató website arra kérte olvasóit, hogy hat szempontból – kulturális adottságok, a helyiek barátságos viselkedése, a város hangulata, a vendéglők színvonala, a szálláslehetőségek és a vásárlási kínálat – alapján pontozzák a városokat. Budapest 83,8 pontot kapott, a legmagasabb pontszámot (94,2) a kulturális adottságaira, legkevesebbet a vásárlási lehetőségekre (70,7). A budapestiek idegenekkel szemben tanúsított barátságos magatartásával is elégedettek voltak a szavazók: 82,5 pontot adtak erre a „tételre”.

A magyar főváros ezzel olyan közkedvelt turisztikai célpontokat utasított maga mögé, mint Bécs, Róma vagy Prága. A teljes rangsor itt tanulmányozható.

A Condé Nast Traveler két fontos olvasói felmérés eredményeit is publikussá tette nemrég. Míg az európai top 10-ben Firenzével tizedre azonos pontszámmal osztja meg az első helyet, a világ legjobb városainak lajstromában ugyanígy, az olaszokkal karöltve, a második helyet foglalja el Budapest. A győztes egy festői szépségű mexikói város, San Miguel de Allende lett.

Kimaradt?