tej

Nem kell az erdélyi tej a Napolactnak

A Napolact vállalat cáfolja, hogy a továbbiakban magyarországi tejből dolgozna, ám azt elismeri, hogy 50 erdélyi tejbegyűjtő központtól nem veszi többé át a tejet. A szarvasmarha-tenyésztők ellenlépéseket terveznek – mondta az érdekvédelmi szövetségük elnöke a maszol.ro-nak.

Felmondta az együttműködést a Friesland Campina tulajdonában levő Napolact Rt. az erdélyi tejtermelőkkel, s a továbbiakban Magyarországról importált tejből fogja gyártani a Napolact termékeket, állítja Claudiu Frânc, a Romániai Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének elnöke. Elmondása szerint mostanáig a holland multinacionális vállalat csupán Maros, Szatmár és Szilágy megyében napi 200 ezer liter tejet vett át a termelőktől.

Azzal, hogy a Napolact Rt. elállt a felvásárlástól, a farmerek kétségbeesett helyzetbe kerültek. Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a Napolact termékcsalád gyártója azzal indokolta a lépést, hogy kifizetődőbb Magyarországról importálni a tejet, mint összeszedni a hazai begyűjtő-központokból. Állítólag az importtej literenként mintegy 10 banival olcsóbb mint az, amit a hazai termelők állítanak elő.

A Friesland cáfol

A Friesland Campina a Capital gazdasági hetilap megkeresésére közleményben cáfolta a tejtermelők érdekvédelmi szervezetének az állításait. „Valamennyi Napolact-termékhez, vállalatunk egész évben, kizárólag az erdélyi termelőtől felvásárolt nyers tejet használja. Több mint 1000 erdélyi farmmal állunk partneri viszonyban” – olvsható a Friesland Campina válaszában.

A továbbiakban a cég elismeri, hogy megszüntették az együttműködést 50 erdélyi tejbegyűjtő központtal, ám ezt azzal indokolják, hogy jelenleg a tejtermelés 30 százalékkal magasabb, mint a téli hónapokban, s nem tudnák feldolgozni a teljes mennyiséget. Télen valóban importál tejet a Friesland Campina, a teljes feldolgozott mennyiség maximum 10 százalékát, ám ezt nem a Napolact- termékek előállítására használják – olvsható a Cornel Cărămizaru, a vállalat értékesítési igazgatója áltál aláírt dokumentumban.

A Friesland Campinát már korábban is körüllengte a gyanú, hogy import tejből készíti a Napolact termékeket, annak ellenére, hogy a „Tej Erdély szívéből” szlogennel reklámozza ezeket. Az ügyben a Kolozs Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálódott, bejelentve, hogy ha beigazolódik a gyanú, megtévesztő reklámozásért fogják megbüntetni a Napolactot. A Friesland Campina akkor is tagadta a vádat, a vállalatot végül nem marasztalták el.

A tenyésztők ellenlépéseket terveznek

A Friesland Campina eljárása nem is annyira meglepő, nyilatkozta Claudiu Frânc a maszol.ro-nak, hiszen a cégnek korábban is voltak már elvtelen megnyilvánulásai a termelők irányában, például tavaly nyáron, amikor is egyedüliként a felvásárlók közül, csökkentette a felvásárlási árat. A Romániai Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége ellenlépéseket fog tenni a holland óriásvállalat ellen, jelentette ki Frânc, konkrét döntéseket hoztak erről, ám ezek egyelőre nem publikusak.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője nagy reményeket fűz a tejfelvásárlást szabályozó 297-es törvényhez is, melynek alkalmazási módszertana a közelmúltban jelent meg, s ami várhatóan a jelenlegi szabályozásnál jobban fogja szolgálni a termelők érdekeit.

 

 

Kimaradt?