Piaci jóslat: hamarosan eltűnik a Blackberry

Az idei az utolsó éve az egykori piacvezető okostelefon gyártó Blackberrynek, jósolja egy amerikai gazdasági portál. Néhány év leforgása alatt a gyártó negyedéves bevételei 3,1 milliárd dollárról 966 millióra csökkentek, a cég részvényeinek értéke pedig történelmi mélyponton van.

A 24/7 Wall Street gazdasági elemző- és hírportál idén is összeállította azon közismert amerikai márkanevek listáját, amelyek előreláthatóan el fognak tűnni az év folyamán. Az európai fogyasztók számára a Blackberry a legismertebb brand a feketelistán. Az, hogy a 24/7 Wall Street elemzői szerint a Blackberry számára közel a vég, egyáltalán nem meglepő, ugyanis a kanadai okostelefongyártó cég évek óta zuhanórepülésben van.

A két egyetemi hallgató, Mike Lazaridis és Douglas Fregin által 1984-ben alapított, kezdetben Research in Motion (RIM) nevű cég 1996-ban dobta piacra Blackberry néven az első olyan mobiltelefont mellyel emailezni lehetett. A távközlést forradalmasító technológiának köszönhetően a RIM hirtelen a világ egyik legértékesebb high-tech cége lett, a Blackberry pedig cégvezetők, állam- és kormányfők, hollywoodi hírességek kedvence.

A Blackberry szabadesése azt követően kezdődött, hogy 2007-ben az Apple piacra dobta az iPhone-t, egy évre rá pedig a Google az Android operációs rendszert. 2008-ban a Research in Motion még az egyik legjelentősebb okostelefon gyártó volt, 19,5 százalékos piaci részesedéssel, ez azonban napjainkra 1 százalékra esett vissza. Az időközben Blackberryre átkeresztelt vállalat megpróbálta felvenni a kesztyűt, tavaly nagy felhajtás mellett dobta piacra két legújabb modelljét, a Z10-t és a Q10-t, ám ezek eladásai messze elmaradtak a várakozásoktól.

Néhány év leforgása alatt a Blackberry negyedéves bevételei 3,1 milliárd dollárról 966 millióra csökkentek, a cég részvényeinek értéke pedig történelmi mélyponton van. Az elmúlt hónapokban többször is  felröppentek hírek arról, hogy a vállalatnak új tulajdonosa lesz, potenciális vásárlóként a Cisco, a Google, az Intel, az LG és a Samsung neve is felmerült.

Barack Obama amerikai elnök még mindig Blackberryt használ, ám a kanadai gyártó számára komoly presztízsvesztéséget jelent, hogy az év elején az amerikai  hadsereg bejelentette, harcoló alakulatainál ezentúl a Samsung Galaxy Note II-t rendszeresíti. A kudarcok ellenére a Blackberry piaci értéke még mindig tetemes, köszönhetően főleg a cég 3.730, vezeték nélküli technológiát érintő szabadalmának. Szakemberek szerint ezek értéke 2 és 3 milliárd dollár között mozog.  

A 24/7 Wall Street immár öt éve próbálja megjósolni, mely közismert márkák tűnnek el a közeljövőben a süllyesztőben. A Blackberry számára nem túl biztató, hogy 49 esetből 24-ben bevált az előrejelzés.  

 

Kimaradt?