Magyarország beszállna a konstancai kikötőbe

Varga Mihály szerint Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatai kiegyensúlyozottak - Románia egy új kezdetben reménykedik.

Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatai kiegyensúlyozottak, az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődtek, a cégek érdeklődnek a befektetési lehetőségek iránt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, Constantin Niță román gazdasági miniszterrel folytatott hivatalos tárgyalása után.

Hozzátette, a magyar fél felvetette, hogy a privatizációs döntést követően Magyarország tulajdonosként is megjelenhessen a konstancai kikötőben (ez Románia és egyben a Fekete-tenger legnagyobb kikötője, Európában pedig a negyedik legnagyobb).

A két ország közötti közel 7 milliárd eurós kereskedelmi forgalom is mutatja, hogy a kapcsolat jó és stabil. Ez azon alapul, hogy két szomszédos államról van szó, amelyeknek a történelmi és kulturális kapcsolatai szorosak, területükön egyaránt jelentős kisebbség él, és mindketten uniós tagállamok - tette hozzá Varga Mihály.

Constantin Niță hangsúlyozta: Románia teljes nyitottsággal közeledik Magyarország felé, nyitott minden olyan kezdeményezésre, amely a jó kapcsolatokat erősíti. "Négyéves szünet után remélhetőleg új kezdetnek vagyunk a tanúi" - mondta a román miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?