Jelentősen nőhet jövőre az ingatlanadó is

Akár ötven százalékkal is növelhetik az önkormányzatok az ingatlanadókat, ha életbe lép jövőre az adótörvénykönyv módosítása. A tervezetet időközben visszavonta honlapjáról a Pénzügyminisztérium.

Nem csak a gépjárműadó, hanem az ingatlanadó is jelentős mértékben növekedhet az adótörvénykönyvet módosító tervezet szerint. Az eddigi előírás az volt, hogy a kormány háromévente az inflációhoz igazította a ház- és telekadót. Az önkormányzatok a Bukarestben meghatározott szintnél legfennebb húsz százalékkal nagyobb adót állapíthattak meg.

2015-től azonban nem a kormány, hanem az önkormányzatok igazítják háromévente az inflációhoz az ingatlanadót, ám „a település jellemzőinek függvényében” akár 50 százalékkal is megemelhetik a szintjét. Változik a nem lakás célú ingatlanok adója is. Eddig a tulajdonosoknak az épület értékének 0,1 százalékát kellett befizetniük, ezentúl azonban egy 0,25 és 1,25 százalék közötti összeget, ha az ingatlant erre szakosodott cég értékeli fel, és 2 százalékot, ha a felértékelés nem történt meg.

A kormány a Nemzetközi Valutaalapnak tett ígéretet arra, hogy az önkormányzatok hatáskörbe utalja az ingatlanadók szintjének megállapítását. A Pénzügyminisztérium kidolgozta az erre vonatkozó tervezetet, amely július 11-én meg is jelent a tárca honlapján.

Victor Ponta miniszterelnök azonban szombaton felkérte a minisztériumot, vonja vissza honlapjáról az adótörvénykönyvet módosító tervezetet. Arra hivatkozott, hogy közvitára bocsátása előtt a kormánynak is elemeznie kell a jogszabályt. A módosítások jövő év január elsejétől lépnének életbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?