Bankot vásárolhat Romániában az OTP

A portugál Millenium bankot készül megvenni Romániában az OTP bank - állította a bukaresti Ziarul Financiar című lap piaci információkra hivatkozva.

A tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, az adásvételi dokumentáció kész és pár napon belül lezárulhat a tranzakció - idézte a román beszámolót a Napi Gazdaság.

Az OTP a portugál pénzintézet felvásárlásával négy helyet lépne előre a helyi piacon, részesedése 0,7 százalékkal, 2 százalékra emelkedne. A Millenium bankot tavaly hirdették meg eladásra a tulajdonosai, feladva a 7 éve tartó küzdelmet, amely során több százmillió eurót fektettek be azzal a céllal, hogy Lengyelországhoz hasonlóan egy hídfőállás építsenek ki Romániában is.

FRISSÍTÉS: Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI bukaresti irodájának sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést, de annyit elmondott: az OTP minden terjeszkedési lehetőséget megvizsgál az általa ígéretesnek tartott román piacon. "Az a GDP növekedés, ami az elmúlt években volt, valamint az idei évre várható növekedési potenciál Romániát ebben a pillanatban az OTP-csoport egyik legígéretesebb piacává teszi. Mindenképpen keresünk (terjeszkedési lehetőséget). Több ilyen hír is felröppent az OTP terjeszkedésével kapcsolatban, mert valóban folyamatosan nézelődünk, terjeszkedni kívánunk" - mondta az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A magyar bank már évek óta tervezi, hogy egy kis méretű pénzintézet felvásárlásával növeli súlyát a román piacon, több eladósorban lévő bank neve is felmerült potenciális célpontként, a Millenium azonban sosem került szóba még pletyka szinten sem.

Piaci hírek szerint fontolgatták a Banca Romaneasca, a Credit Europe Bank Romania, az RBS Romania és a Citibank Romania átvételét is. Sokan már azt is tudni vélték, hogy az MKB román leányának, a Romexterrából lett Nextebanknak a kérője is az OTP, mindez azonban valótlannak bizonyult - tette hozzá a beszámoló. 

Kapcsolódók

Kimaradt?