Két óráig román vendégmunkás voltam Németországban

Tizenöt eurós órabért adnak, nagyon megéri – mondta a szomszédban lakó, szintén erdélyi magyar család kenyérkereső tagja annak a beszélgetésnek a végén, amely azzal kezdődött, hogy elhívott tyúkokat rakodni. A helyszín Németország, Baden-Würtenberg szövetségi állam, egy kis falu Stuttgarttól 35 kilométerre. A pontos helyszínt és a történet magyar szereplőinek nevét személyiségi jogaik védelmében nem fedjük fel.

Látogatóba érkeztem komámékhoz, több mint egy éve nem láttam őket, tavaly nyári hazalátogatásuk óta keresztlányom és két testvére nagyot nőtt. A család egy kisebb erdélyi magyar kolónia része, fiatal, ügyes, dolgos emberek sok gyerekkel. Többen közülük szépen beindult szakmai karriert hagytak otthon a biztosabb megélhetésért. Keresetüket pedig néha alkalmi munkákkal egészítik ki, mint amilyen ez a tyúkrakodás is.

A falu szélén közel 400 hektáron elterülő biofarm a termelésre fogott tyúkok mennyországa. Óriási nagy mezőn csipegethetnek, az eső vagy erős napsütés elől kis faházikókba menekülhetnek, este pedig óriási nagy csarnokokban térnek nyugovóra.  Az egyetlen feladatuk, hogy szép egészséges tojásokat tojjanak, amelyek a legmagasabb, 0-s besorolást kapják, és darabjáért 40 eurócentért árulják boltokban, piacokon. Ezek a szárnyasok egy évig „dolgoznak”, utána elküldik őket a vágóhídra.

Durván megugrott a Németországban dolgozó románok és bolgárok száma pár hónap alatt a munkavállalási feltételek januári lazulása után. Mintegy 64 ezer román és 18 ezer bolgár érkezett négy hónap alatt, a magyarok száma eközben „csak” 6400 fővel nőtt tovább. A román állampolgárságú munkavállalók létszáma 64,1 ezerrel, 93,6 ezerről 157,7 ezerre nőtt december vége és április vége között, ez 68 százalék plusz. A december végéhez képest vett növekedés egy része egyébként szezonális lehet, decemberben mindig eléggé alacsony a foglalkoztatás, hiszen a mezőgazdaság, a turizmus egy része, az építőipar ilyenkor nem vagy alig üzemel.

Egy ilyen csarnokürítésre hívtak el. A feladat egyszerű volt: 5860 tyúkot kellett összefogdosni és 14 darabonként egy-egy speciális ládába tenni. A munkához köpenyt, védőmaszkot és kesztyűt is adtak. A német művezető elmagyarázta, hogy álljunk szépen sorba, és a két kezünkben 3-3 tyúkot tartva adjuk kézről-kézre a szárnyasokat.

A munkára tizennégyen gyűltünk össze: 3 német, 1 lengyel, 1 oltyán és 9 erdélyi magyar. Ezt a fajta istállóürítést általában külső munkarő bevonásával szokták megoldani a farmnál, és a már régóta itt levő, más területen dolgozó bevándorlók is örülnek az ilyen mellékkeresetnek, mert a 15 eurós órabér jónak számít. A farm állandó alkalmazottai egyébként 8 eurós órabért kapnak, a német parlament pedig éppem most szavazta meg a minimálbér 8,5 euróra emelését.

A munka ritmusát a németek diktálták: egyikük rettenetes gyorsasággal kapkodta össze a tyúkokat, másik a 14-es ládákat töltötte, harmadik pedig egy villástargoncával vitte a palettákat a kamionhoz. A láncszem köztes szemei pedig voltunk mi, akik kézről kézre adtuk a tyúkokat. Mivel a rakodás este 8-kor kezdődött, és az állatok már gyanútlanul elvonultak lefeküdni, sok ellenkezésbe nem ütköztünk a részükről. Sokan már csak azután ébredtek fel igaziból, hogy már a ládákban szorongtak tizenharmad magukkal. Két 1500-as csarnok kiürítése után tartottunk egy ivószünetet, amihez a farm vezetősége biztosította a vizet, üdítőket.

Tilos volt fotózni

Ekkor tudtam jobban szétnézni és szóba elegyedni a munkatársaimmal. Az egyik, nevezzük Robinak, négy éve állandó munkatársa a cégnek. Egy közép-erdélyi faluból jött ki szerencsét próbálni, és azóta ezt csinálja. A vezetőség értékelte szorgalmát és kitartását, idővel elkerült az állatok gondozása mellől, manapság már az áru kiszállításával, piacolással foglalkozik. Jól keres, házat épít, kocsija van. Az ilyen mellékeseket nem is annyira a pénz miatt, hanem inkább a cég iránti elkötelezettségből vállalja.

A csoport csodabogara az oltyán fiatalember. Nagyon halk szavú, kicsit ijedt, de nagyon gyors mozgású. Kilenc hónapja van Németországban, Baden-Würtembergbe viszont csak most, egy hete került. Állandó munkát keres, ezért nagyon bizonyítani szeretné rátermettségét.

Előre figyelmeztettek, hogy nem szabad fényképezni, ezért az ivószünet alatt is csak nagy körültekintéssel mertem elkattintani a telefonom fényképezőgépét. Normális fényképezőgépről szó se lehetett. Alig készítettem 1-2 képet, máris szólt a német művezető, hogy indulás vissza a csarnokba, még egy ennyi tyúk vár ránk.

A második „félidő” eseménytelenül lezajlott, a szép kendermagos tyúkok amolyan németes rendben bekerültek a ládákba. A végén felírták a nevem, és szóltak, hogy kb. egy hét múlva számíthatok a fizetésre. Két óráért 30 euróra.

Kifele jövet találtam egy tojást a földön, valamelyik tyúk kínjában eltojta magát. Megkérdezem Robit, hogy hazavihetem-e emlékbe. Azt mondta,vigyem. Szerda reggel 40 eurócentes bio-hígtojást evett a keresztlányom.

A német kormány bevándorlási szigorításokra készül. Az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítására készül a német kormány a  szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlók miatt. A bevándorlásnak a szociális ellátórendszerre gyakorolt hatását vizsgáló tárcaközi bizottság egyebek között javasolja, hogy korlátozzák 3 hónapra az álláskeresésre rendelkezésre álló időt a munkavállalás céljával beköltöző uniós külföldiek esetében. Ezt azt jelentené, hogy távoznia kell az országból azoknak a külföldi uniós állampolgároknak, akik három hónap alatt nem találnak állást és segélyre szorulnának. Jelenleg nincs időbeli korlátja a németországi tartózkodásnak. Az intézkedést az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz gondot uniós állampolgárok ellátása, akik "azt állítják, hogy munkát keresnek Németországban, de a hiányos képzettségük vagy nyelvtudásuk miatt semmi esélyük nincs az elhelyezkedésre" - idézett a Süddeutsche Zeitung az év elején felállított tárcaközi bizottság jelentéséből. Egy másik javaslat szerint adóazonosító szám megadásához kell kötni a családi pótlék kiutalását. Erre elsősorban azért van szükség, mert előfordul, hogy bevándorló szülők egyszerre több tartományban igényelnek családi pótlékot gyermekük után.  A tervezet harmadik fő eleme, hogy a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlókat bizonyos időre ki kell tiltani az országból. Jelenleg csak a közrend, a közbiztonság és a közegészségügy veszélyeztetése miatt lehet kitiltani Németországból uniós állampolgárokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?