Özönlenek a romániai munkavállalók Németországba

Durván megugrott a Németországban dolgozó románok és bolgárok száma pár hónap alatt a munkavállalási feltételek januári lazulása után. Mintegy 64 ezer román és 18 ezer bolgár érkezett négy hónap alatt, a magyarok száma eközben „csak” 6400 fővel nőtt tovább – írja a privatbankar.hu.

A román állampolgárságú munkavállalók létszáma 64,1 ezerrel, 93,6 ezerről 157,7 ezerre nőtt december vége és április vége között, ez 68 százalék plusz. A bolgárok is szorgalmasan jöttek, 17 800 fővel, azaz 44 százalékkal 58 700-ra nőtt a számuk – derül ki a német Arbeitsagentur adataiból. Eközben magyar honfitársaink létszáma 60 400-ról 66 800-ra emelkedett, ez csak 6400 fős, bő tíz százalékos növekedés.

Lengyel és román idénymunka

A december végéhez képest vett növekedés egy része egyébként szezonális lehet, decemberben mindig eléggé alacsony a foglalkoztatás, hiszen a mezőgazdaság, a turizmus egy része, az építőipar ilyenkor nem vagy alig üzemel. A román és bolgár állampolgárok számára januártól vált teljesen szabaddá a munkavállalás Németországban és Ausztriában.

Amint grafikonunkon látható, a hullámok alapján, leginkább a legnagyobb létszámú lengyelek és a korlátozások ellenére eddig is számos munkavállalót adó románok foglalkoztatása szezonális. A magyarok jóval kevesebben vannak, de egyenletesebben növekszik a létszámuk, úgy látszik, nem az átmeneti és idényjellegű munkakörökben vannak elsősorban. Hasonlóan egyébként a görögökhöz vagy a spanyolokhoz.  (A diagram kattintással nagyítható)

Az is leolvasható az ábráról, hogy a románok, bolgárok eddig is jöttek rendesen, a korlátozás januári megszűnése csak gyorsított valamit a folyamaton. A lengyelek létszáma pedig a románoktól, bolgároktól, mindentől függetlenül meredeken emelkedik évek óta, már több mint 300 ezren vannak az Arbeitsagentur nevű német állami munkaügyi hivatal adatai szerint.

Kimaradt?