Felmérés: a románok dolgoznak a legtöbbet Európában

Egy párizsi kutatóintézet, a Coe-Rexecode tanulmánya szerint egyáltalán nem igaz, hogy a dél-európai országokban azért kerültek komolyabb bajba az eurózóna válságának kitörése után, mert a déliek lusták lennének: a számok azt mutatják, hogy 2013-ban a románok és a görögök dolgoztak a legtöbbet Európában, míg a németek vagy a britek csak a középmezőnyben vannak a ledolgozott órák alapján – írja idézte az  EUObservert az Index.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az európai országok munkavállalói mennyi időt töltenek valójában munkával, tehát nem a hivatalos munkaórákra voltak kíváncsiak. A kutatásból az derült ki, hogy a románok átlagosan 2099 órát dolgoztak 2013-ban. Őket a görögök, majd a magyarok követték, a bolgárok és a horvátok lettek holtversenyben a negyedikek. Őket a lengyelek, a litvánok, a szlovákok, az észtek és ciprusiak követték.

A legkevesebbet a finnek és a franciák dolgoznak évi 1648 és 1661 órával, őket a svédek, a dánok és a belgák követik, de az olaszok, a spanyolok és a hollandok is a kevesebbet dolgozók közé tartoznak. A németek és a britek a középmezőnyben vannak. A finnek, a svédek, a franciák és az olaszok, a britek és a németek kevesebbet, a hollandok, a spanyolok és a portugálok viszont többet dolgoznak 2010 óta.

Kimaradt?