banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tekintettel van a maffia is a gazdasági válságra

Vállalkozásonként kevesebbet, de több üzletben szed védelmi pénzt Szicíliában a Cosa Nostra bűnszervezet, amely a gazdasági válságban diverzifikálta bevételeit – tudta meg az olasz rendőrség a maffiavezérek lehallgatott telefonbeszélgetéseiből.

Havi 100-500 eurót fizetnek a maffiának a szicíliai kereskedők azért cserébe, hogy üzleteik kirakatait ne törjék be, a boltot ne gyújtsák fel és a tulajdonosnak és családtagjainak se essen baja. A védelmi pénz fizetési módozatait a palermói rendőrség hozta nyilvánosságra a szervezett bűnözés tagjainak lehallgatott telefonbeszélgetései alapján.

Arról, hogy hány üzletben és mekkora összeget kell beszedni, Girolamo Biondino, a San Lorenzo palermói városnegyed maffiavezére beszélt telefonon, miközben utasításokat adott embereinek. Biondinót hétfőn tartóztatták le a Cosa Nostra több mint kilencven tagjával. Beszélgetései szövegét azóta az olasz újságok folyamatosan közlik. A klánvezér azt parancsolta, sokkal több üzlettől szedjenek védelmi pénzt, de a gazdasági válságra való tekintettel csökkentsék ennek összegét. Havi ezer eurót csak a nagy építkezési területeken szedtek be a maffia emberei.

A szicíliai szervezett bűnözés utoljára a szintén válságperiódusnak számító nyolcvanas-kilencvenes években szedett havonta védelmi pénzt. Ezt követően a kétezres években csak a nagy vallási ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor és az augusztus közepi Nagyboldogasszony ünnepe előtt szedtek védelmi pénzt a kereskedőktől.

Az olaszországi szervezett bűnözés az utóbbi évtizedekben inkább kábítószer- és fegyverkereskedelemből élt meg, a folyamatos letartóztatások azonban szűkítették a maffia piacát. Ezért visszatért a védelmi pénzek beszedéséhez – állítják az olasz hatóságok. Az üzlettulajdonosoknak csak töredéke tesz feljelentést, jóllehet a hatóságokhoz forduló kereskedők cserében még adókedvezményben is részesülnek.

A maffia Palermóban még az otthon nélküli családok által törvénytelenül elfoglalt lakóházakban is védelmi pénzt szed, hogy ezekben az épületekben működjön a vízszolgáltatás és elszállítsák a szemetet.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kimaradt?