Imádják a külföldi turisták Vajdahunyad várát

Négy erdélyi helyszín került fel a TripAdvisor utazási portál látogatói által legkedveltebb idegenforgalmi objektumok tízes romániai listájára. Országos szinten a Peleş-kastély a legnépszerűbb romániai turisztikai célpont, Erdélyben pedig Vajdahunyad vára.

A szinajai Peleş-kastély a legnépszerűbb romániai idegenforgalmi célpont a TripAdvisor szerint, megelőzve a bukaresti Atheneumot és a Világörökséghez tartozó suceviţai kolostort. A világ egyik legnagyobb utazási portálja olvasóinak szavazatai alapján összeállított listán a  legelőkelőbb helyen álló erdélyi helyszín Vajdahunyad vára, melyet ötödikként rangsoroltak.

Bekerült még a rangsorba a temesvári Dóm tér (7.), a szaploncai vidám temető (8.) és a szebeni Nagypiac (9.). Némileg meglepő módon a listán ott van a CEC Bank székházaként szolgáló bukaresti palota, ellenben nem szerepelnek rajta Segesvár óvárosa és a szintén a Világörökség részeként számon tartott erdélyi erődtemplomok.

Magyarország legnépszerűbb látnivalója a Halászbástya. A dobogóra a Szent István Bazilika és a Művészetek Palotája került még fel. A tízes listán egyetlen vidéki idegenforgalmi objektum szerepel, az Esztergomi Bazilika. Érdekesség, hogy az Andrássy úti, Bookcafe néven is ismert Alexandra kávézó Lotz-terme megelőzi a Budai várat és a Hősök terét.

A szakportál, szintén a felhasználók szavazatai alapján, összeállította a 25 legnépszerűbb európai látnivaló listáját is. Ezt a córdobai nagymecset vezeti, megelőzve a római Szent Péter Bazilikát és a szentpétervári A Megváltó Templomát a Kiontott Vér Helyén. A toplistára magyarországi és romániai helyszín nem került fel. A legtöbb látványossággal, kilenccel, Olaszország képviselteti magát a listán.

A  rangsorban szereplő látnivalók közül hozzánk legközelebb a bécsi Schönbrunn palota, Dubrovnik és a krakkói Főtér található. A szavazók szerint az edinburghi kikotüben horgonyzó Britannia yacht, mely 1954 és 1997 között II. Erzsébet angol királynő hajója volt, érdekesebb mint az Eiffel-torony, előbbit ugyanis a 19-ik, míg utóbbit a 22-ik helyre rangsorolták.

A TripAdvisor látogatói szerint a világ leglátványosabb turisztikai célpontja a perui Andokban található Machu Pichu.       

 

Kimaradt?