Vasalunk, internetezünk, takarítunk tévézés közben

Magyarországon a rendszeresen internetező felnőtt lakosság 79 százaléka más tevékenységet is végez tévénézés közben - derül ki az eNET-Telekom „Jelentés az internetgazdaságról" friss kutatásából. Eszerint a válaszadók 27 százaléka laptopon, míg 24 százalék asztali számítógépen internetezik tévézés közben. A vasalást 22, a főzést 19, a takarítást 18 százalék említette, a nők jóval nagyobb arányban, mint a férfiak.

Az okostelefonon és tableten való internetezés is megjelent már a párhuzamos tevékenységek között, bár alacsonyabb elterjedtségük miatt egyelőre a válaszadók 16, illetve 6 százaléka említette ezeket.

Az áprilisban végzett kutatás szerint minden ötödik 18 év feletti internetezőnek van tablete. Közülük 17 százalék használja az eszközt élő tévéműsor megnézésére is akár alkalmazáson, akár weben keresztül. Valamivel magasabb, 23 százalék azok aránya, akik korábbi tévéműsort néznek meg táblagépükön. A rendszeresen internetező és tablettel rendelkező felnőtt lakosság 71 százaléka szokott videót nézni a táblagépen.

A hetente legalább egyszer internetező felnőttek 54 százalékának van okostelefonja. Alkalmazások segítségével és weben keresztül néz élő tévéadást 11 százalékuk, korábbi tévéműsort 16 százalékuk, míg 65 százalék videók nézésére is használja az eszközt.

A kutatásban részt vevők 2 százalékának nincs tévéje, miközben 40 százalék háztartásában két készülék is található. A közelmúltban megjelent okostelevíziók (smart TV-k) elterjedtsége még elmarad a hagyományos televíziókéhoz képest, csak a válaszadók ötödének otthonában van ilyen eszköz. Minden negyedik, tévével rendelkező válaszadó azonban azt jelezte, hogy rövid távú tervei között szerepel smart TV vásárlása.

Az eNET kutatásából kiderül, hogy négy emberből csak egy használja kizárólag tévénézésre a smart TV-t. A legtöbben, 45 százalék más eszközökön lévő saját médiatartalmak, például képek vagy videók megtekintését említette egyéb felhasználási módként, 38 százalék videónézésre, 36 százalék pedig interneten való böngészésre is szokta használni az okostelevíziót.

Az eNET 1044, 18 évnél idősebb internetező bevonásával áprilisban végezte a kutatást. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét - áll a közleményben.

Kimaradt?